Národní institut dětí a mládeže, který majetek spravuje, bude sice v nejbližších dnech zlikvidován, ale ani tak není Jihočeský kraj k převodu blíž.
Jihočeští radní ve čtvrtek odsouhlasili dodatek ke smlouvě o výpůjčce. Podle slov ředitele DDM Prachatice Jiřího Macharta jde ale pouze o to, že dům dětí bude smět hradit drobnou údržbu a případné opravy na majetku státu. „Až dosud totiž veškeré opravy musel vždy zaplatit stát, my jsme v areálu pouze ve výpůjčce, nemůžeme do budov ani okolí investovat naše peníze," vysvětlil Jiří Machart. Snaha převést majetek na Jihočeský kraj a následně pak celý areál začít postupně rekonstruovat tak vyšla opět naprázdno. „Stát nemá o převod svého majetku na Jihočeský kraj zájem," zkonstatoval opět ředitel DDM, který o možném převodu jednal v Praze v polovině týdne.
Celý areál by podle informací Prachatického deníku mělo i nadále vlastnit Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR, které tuto roli s největší pravděpodobností od příštího roku převede na Národní institut dalšího vzdělávání. I tahle instituce měla být sice zrušena, ale na základě požadavků učitelů se tak nestane.
Pro prachatický Dům dětí a mládeže se tak změní pouze to, že může zaplatit za drobnou údržbu. „Může to být ale do maximální hodnoty padesát tisíc korun," upřesnil ředitel DDM Jiří Machart. Připouští však, že dodatek smlouvy, který radní odsouhlasili, je změna k lepšímu. „Nemohli jsme bez souhlasu institutu v zimě ani opravit nefunkční kotel," přidal ředitel nedávný případ.
Obdobný dodatek pak krajští zastupitelé odsouhlasili také v případě dalšího majetku Národního institutu dětí a mládeže Prachaticích. Týká se to prostorů, které využívá Prachatické muzeum. Přesně jde o „zámeček" a garáže v ulici Zlatá stezka. Areál DDM i prostory Prachatického muzea budou obě zařízení minimálně další dva roky bezplatně využívat.