V letošním ročníku regionální technicky zaměřené soutěže T-Profi Talenty pro firmy mezi sebou soupeřilo 9 týmů z Jihočeského kraje, dvě družstva z Bavorska a jeden smíšený česko-bavorský tým. Vítěz postoupil do celorepublikového finále.

„Velmi jsem stála o to, aby se naše škola soutěže účastnila, protože máme ve Vimperku výbornou firmu Rohde & Schwarz, která nás podporuje. Nakonec jsme byli letos jedinými nováčky, a přesto jsme dokázali vyhrát. Připravovali jsme se totiž velmi poctivě, děti se učily týmové spolupráci,“ zdůraznila učitelka ZŠ Smetanova Vimperk Jana Doležalová.

Ta na technickou soutěž, kde dominují žáci a studenti, přivezla tři dívky z páté třídy. „Přála jsme si, aby to byla děvčata. Prosila jsem jejich učitelku matematiky, aby mi vytipovala žákyně, které mají představivost a jsou manuálně zručné,“ doplnila Jana Doležalová.

„Se Základní školou Smetanova Vimperk spolupracujeme na projektu Matematech, který běží přes Jihočeskou hospodářskou komoru. Soutěž T-Profi tak pouze navázala, doplnila a rozvinula to, co jsme už před dvěma lety spoluprací začali. Jsem nadšený výsledkem a mám radost, že děvčata zvládla mechanickou část a středoškoláci elektrickou a programovací,“ uvedl vedoucí týmu a zástupce Rohde & Schwarz Vimperk Josef Krýcha.

Soutěž Talenty pro firmy je důkazem toho, že technika není jen pro chlapce, ale baví i dívky.

„Nejen dívkám chceme zábavnou formou přiblížit technické obory a také programování,“ uvedl ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist, který dodává, že soutěž chtějí organizátoři posouvat blíže k reálným potřebám firem a do budoucna ji tak zaměřit nejen na stavbu zařízení z polytechnické stavebnice a programování, ale také ji rozšířit například o tisk součástek na 3D tiskárnách.

Talenty pro firmy organizuje Jihočeská hospodářská komora (Jhk) spolu s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ) již od roku 2015. „Za tuto dobu se naše soutěž
zvětšila nejen co do počtu soutěžících, ale i regionu,“ hodnotí Zuzana Pavlasová z JSRLZ s tím, že původní čtyři soutěžní týmy se rozrostly celkem na dvanáct družstev.

V soutěži Talenty pro firmy měly své týmy zastoupené firmy z Jihočeského kraje: Robert Bosch spol. s r. o., BRISK Tábor a. s., E.ON Česká republika, s.r.o., EGE, spol. s r.o., Groz-Beckert Czech s. r. o., Jihostroj a.s., KERN-LIEBERS CR spol. s r.o., MOTOR JIKOV Group a.s. a Rohde & Schwarz. Další dva týmy tvořili žáci z Bavorska a jeden tým soutěžil poprvé jako smíšený, kde byli zastoupeni tři žáci z Bavorska a tři žáci z Jihočeského kraje. Průběh celé soutěže hodnotila odborná porota, která letos posuzovala nejen funkčnost a kvalitu postaveného zařízení včetně týmové spolupráce, jak tomu bylo v předchozích letech, ale nově také naprogramování postaveného zařízení BBC micro:bitem.