Jedna z modrých buněk, které ještě před několika lety sloužily jako ubytování pro neplatiče nájemného v městských bytech, se bude z Nádražní ulice stěhovat.


Ze zahrady Kralovy vily si jí nechá podle slov místostarosty Prachatic Jana Klimeše převézt Sportovní zařízení do parku Mládí. Sloužit má jako šatna pro hokejbalisty. „Podle mých informací, mladých hokejbalistů přibývá, což je jedině dobře, a potřebují další zázemí jako šatnu," zkonstatoval Jan Klimeš s tím, že radní města souhlasili se žádostí Radovany Kutlákové, ředitelky Sportovního zařízení Prachatice.


Radní města ale mají podmínku. „Buňka po převozu na nové místo musí být dána do takového stavu, aby do lokality esteticky zapadla a ladila s okolím," uvedl Jan Klimeš s tím, že možností pro zakrytí ne příliš oku lahodícímu objektu je několik. To, zda a kdy bude následovat připojení na přívod vody či elektrického proudu, zatím není úplně jasné.


Dodal, že ředitelka Sportovního zařízení má volnou ruku v tom, kterou z nevyužívaných buněk do parku Mládí nechá přemístit. „Logicky si vybere tu, která je v lepším technickém stavu," dodal místostarosta.


Už v příštím týdnu by se podle slov Radovany Kutlákové mohla buňka objevit u hokejbalového hřiště v ulici U Rybníčku. Termín ale není zatím pevně stanovený. „V tuto chvíli zjišťujeme, jakým způsobem ji přepravit, a kterou trasou ji následně povezeme," poznamenala Radovana Kutláková.


Estetická stránka věci bude na samotných hokejbalistech. „Kluci ji upraví, a to nejen uvnitř, ale postarají se také o její exteriér. V plánu je, že ji obijí palubkami. Všechny práce jdou za nimi, nás by to nemělo nic stát, nebo jen opravdu minimum," vysvětlila ředitelka Sportovního zařízení Prachatice.


Nový prostor využijí hokejbalisté jako zázemí pro brankáře. „O její získání jsme se zajímali už dřív. Náš oddíl se rozrůstá o nová mládežnická družstva a potřebujeme více prostoru. Navíc se nám hodí při pořádání turnajů přípravek a mladších žáků, kdy tu máme třeba osm i více týmů. Ty se nám pak do čtyřech šaten v kabinách nevejdou a buňku bychom při těchto akcích využili jako další šatnu," uvedl trenér mládeže HBC Prachatice Jan Turek.


Buňky pro neplatiče, které nechalo do zahrady Kralovy vily instalovat město, nejsou využívané přibližně dva roky. Soud totiž většinou k vystěhování nájemníků z důvodu neplacení, vyhoví a neurčuje městu hledat pro vystěhované náhradní ubytování.