Veřejnost měla příležitost vidět v uplynulém týdnu několik vybraných filmů, které pořadatelé vimperské části festivalu pro ně vybrali. Tentokrát do Vimperku doputovaly i snímky určené i pro ty nejmenší diváky.

Součástí galavečera bylo i vyhlášení výsledků výtvarné soutěže pro děti s názvem Máme rádi zvířata. Deset oceněných obrázků mohli hosté galavečera vidět jak ve velkém při projekci na filmovém plátně, tak v originálních velikostech přío v sále MěKS ve Vimperku. A žiivě se jim také představili jejich autoři, lépe řečeno většina z nich, včetně tří, jejichž obrázky oceniula porota na první tři místa.

Ani v letošním roce nechyběla malá exkurze do zákulisí festivalu v podání Romana Hajníka a celého tlumočnického týmu, který se staral jak o překlady textů komentářů k jednotlivým vestivalovým snímkům, tak o komentář naživo při projekci. A jak ze své statistiky Roman Hajník uvedl, nebyla to práce rozhodně jednoduchá, když bylo potřeba přeložit na sedm stovek stran o velikosti malého školního sešitu. Úsměv pak vyvolaly u hostů galavečera i vzpomínky na různé přebrebty či nepříliš vydařené překlady a překladatelské oříšky.

Na závěr galavečera pak přítomným hostům v sále MěKS nabídli organizátoři festivalu sníme Cesty zebřích stád oceněný cenou za nejlepší kameru.