Její jednatel Jiří Vejvoda potvrdil, že pro město to bude znamenat v následujících letech stotisícové částky do oprav. „Tedy ve chvíli, kdy budeme chtít prostory nabídnout k pronájmu,“ doplnil. K tomu určitě nedojde letos, ale určitě v příštím roce bude MSDB v plánu investic s Národním domem počítat. „Možná už letos budeme řešit investice do vytápění,“ uvažoval včera.

Není to tak, že by objekt byl v dezolátním stavu. Ale, aby mohla Městská správa prostory dál nabídnout nájemníkům, musí dům rozdělit na části, které budou mít připraveny samostatné připojení na elektřinu, vodu a teplo, podle kterého budou nájemníci platit zálohy a následné vyúčtování. V této oblasti musí být všechno jasné a nezpochybnitelné. Podle slov Jiřího Vejvody nebude problém s budovou diskotéky a masáží. To je samostatný objekt, má v současné době jednoho nájemníka a samostatné připojení na vodu, teplo i proud. „Co se týká Národního domu, přehled o jeho stavu mám, se současným nájemcem jsem v kontaktu,“ potvrdil Jiří Vejvoda a dodal, že veškeré další nároky na údržbu a opravy vyvstanou až po samotném převzetí. Do budoucna s investicemi počítá, ale to určitě nebude dřív než v příštím roce. Plán investic do městských domů už je v tuto chvíli ve třetině. „Musíme připravit přesný finanční plán oprav podle stavu majetku,“ řekl Jiří Vejvoda.

Na konci letošního roku městská správa ještě převezme bývalá Žižkova kasárna, kde sídlí Byblos klub, fitness studio, taneční soubor Crabdance a další subjekty. Ta až do současnosti měl v nájmu Ladislav Boška. I v tomto případě je vedení města podle informací starosty Martina Malého domluvené s nájemcem, že objekt přebere. „On sám už ho dál ani spravovat nechce,“ doplnil starosta. Ujistil, že ani pro nájemníky v těchto prostorách se nic měnit nebude, tedy pokud budou chtít dál v objektu zůstat.

V to, že sídlo provozovny zůstane na stejné adrese věří spolumajitel Clubu Byblos Václav Šimek. Za léta, co má prostory od Ladislava Bošky pronajaté, do nich investoval statisíce korun. „Chci zůstat a dál club provozovat,“ řekl.

S tím podle starosty Malého nebude problém. „Nikoho nechceme vyhazovat,“ řekl. Jen nově uzavírané smlouvy, jako byla před několika týdny ta se společnost Portus, radní dostali na vědomí.