Máte za sebou první ročník Majálesu. Jak ho s odstupem doby hodnotíte?

První ročník se vydařil nad naše očekávání. Do areálu bývalého letního kina dorazilo na 800 návštěvníků, což jsme nečekali. Na druhou stranu samozřejmě víme i o pár organizačních nedostatcích, které chceme v letošním roce vypilovat.

Pořádat tak velkou akci na, promiňte mi, malém městě bez univerzitního zázemí, může být sázka do loterie. Vám se podařilo svým způsobem vyhrát jackpot hned napoprvé. Pomáhají vám zkušenosti z loňského ročníku v přípravách na ten letošní a v čem, čeho se chcete vyvarovat a na co naopak sázíte jako na jistotu?

Už při přípravách loňské premiéry jsme vycházeli ze zkušeností, které jsme nabrali na jiných akcích, které jsme pořádali nebo se na nich nějakým způsobem podíleli. Areál bývalého letního kina je dost specifický, proto pro nás loňský ročník byl velká škola. Letos se chceme zaměřit hlavně na zpříjemnění areálu pro návštěvníky.

Změnil se nějak organizační tým, budete mít letos třeba víc lidí k ruce, kteří jsou ochotní pomáhat?

Největší zodpovědnost leží stále na mě, Michalu Pluščenkovi a Ondrovi Jandovi, tedy na členech spolku MISSION Vimperk. Velmi aktivně nám ale pomáhá spousta kamarádů a známých, bez kterých bychom Majáles stěží uspořádali.

Spolek Mission, který je organizátorem Majálesu, vznikl zhruba před rokem a půl na podporu kultury ve Vimperku, nicméně klubové programy pořádáte přibližně šest let. Byl úspěšný loňský Majáles od té doby jeho jedinou aktivitou?

Jako spolek jsme udělali na podzim 2015 jednu klubovou akci, naším hlavním projektem je ale Majáles, jehož přípravy probíhají prakticky celoročně. A s ohledem na naše zaměstnání a další hobby jsme žádnou další akci přichystat bohužel nestihli. Nějaké plány v hlavách ale máme, uvidíme po Majálesu.

Hlavně pro Vimperáky to bude asi nadbytečná otázka, ale přesto, kde, kdy a od kolika hodin se Majáles letos uskuteční?

Majáles se uskuteční v sobotu 14. května, stejně jako loni bude Majáles v bývalém letním kině, do kterého se nám v loňském roce podařilo po dlouhých letech vrátit kulturní dění. Brány areálu se otevřou ve 12 hodin a vstupné činí 150 korun, děti do 6 let budou mít vstupné zdarma.

S akcemi pod širým nebem bývá někdy problém, co se týká nejistého počasí. Řešíte i tak zvanou mokrou variantu?

Počasí je jedním z nejrizikovějších faktorů venkovní akce a v květnu přece jen ještě o trochu víc než v létě. S ohledem na technické zázemí nezbytné pro průběh Majálesu, které si prakticky celé pronajímáme, by byl pro nás přesun pod střechu velmi nepříjemný. Nějaké varianty ale samozřejmě máme. Pevně však věříme, že si všichni užijeme slunečnou sobotu!

Jednali jste už s městem na nějakých úpravách areálu, pokud jsou třeba, a o zkvalitnění zázemí, co se týká sociálních zařízení? Přece jen několik stovek lidí si potřebuje někam, jak se říká, odskočit?

Nějaké náznaky jednání proběhly, ale bez odborně vypracovaného projektu na budoucí využívání nechtělo město do areálu investovat, proto jsme opět zvolili cestu pronájmu mobilních WC od jedné z partnerských firem.

Pojďme k programu, na co se mohou už teď začít zájemci těšit?

Stejně jako loni jsme pozvali několik celorepublikově známých jmen, která v programu doplní lokální interpreti. Těm chceme dát příležitost posbírat zkušenosti po boku kapel jako jsou například Vypsaná Fixa, Rest, Idea a MC Gey z Ty Nikdy Labelu, Voxel nebo Prague Conspiracy. Domácí umělce bude reprezentovat mimo jiné oblíbená vimperská zpěvačka Veronika Spiegelová, punk-rockeři Exil nebo prachatické Saxuality. Novinkou je také divadlo v podání SHŠ Artego Vimperk, které celý program zahájí.