19:08 hodin: Následky nočního silného větru se až na dvě výjimky už podařilo odstranit i energetikům. Deníku to právě potvrdil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. "V tuto chvíli máme zprovozněny všechny distribuční stanice s výjimkou dvou lokalit rekreačních objektů v okrese Český Krumlov a Pelhřimov. Podařilo se tak zprovoznit veškeré poruchy od včerejší noci a dnešního rána" sdělil. Podle mluvčího E.ONu je znovu zprovoznění eneretických dodávek zásluhou všech, kteří byli v terénu. "V takových situacích se bez pracovního nasazení našich techniků a montérů, stejně tak pracovníků dodavatelských firem, kteří byli v terénu s krátkou přestávkou již od včerejší noci, neobejdeme. Následky včerejší vichřice budou odstraňovány ještě během následujících dnů, avšak s minimálními dopady na dodávky elektřiny pro naše zákazníky," dodal.

11:26 hodin: Podle mluvčího společnosti E.ON se na některých místech stále pracuje na odstranění příčin přerušení dodávek elektrické energie. "V současné době přetrvávají komplikace v okresech Český Krumlov, Prachatice a Jindřichův Hradec. Zůstává zde bez dodávek několik stovek zákazníků. Na zprovoznění dodávek intenzivně pracujeme, ale práce komplikují těžko přístupné lesní průseky s popadanými stromy do linek vysokého napětí, což je také hlavní příčina způsobených poruch," uvedl mluvčí.

Největší komplikace jsou podle jeho slov v okolí Pohorské Vsi a Malont. "Dále v okolí Dolní Vltavice. Na Prachaticku pak v okolí Nového Světa (blízko Kvildy a Borových Lad). Na Jindřichohradecku pak v okolí Domanína na Třeboňsku," vyjmenoval Vladimír Vácha kritická místa.

Od ranních hodin se podařilo snížit výrazně počet postižených domácností. K šesté hodině ranní to bylo ještě několik tisícovek domácností. "Předpoklad je zprovoznit většinu bezproudí během dnešního dne, přesto nemůžeme zcela vyloučit, je některé odlehlé lokality (jednotlivá místa) mohou zůstat bez dodávek elektřiny až do zítřejšího dne," připustil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

10.30 hodin: Od čtvrteční půl jedenácté hodiny večerní až do dnešních 7.30 hodin zůstala bez elektrické energie Borová lada a Šindlov. "Teď už problém nemáme. Celkově, vítr tu poškodil některé střechy, ale žádné závažné problém, které bychom připodobnili například ke Kyrillovi, tu nemáme," zhodnotila Jana Hrazánková, starostka Borových Lad. Dočasně snížená nejvyšší povolená rychlost je v tuto chvíli na vozovce mezi Horní Vltavicí a Borovou Ladou. "Na žádost policie jsme tu instalovali dopravní značení, v úseku je nalomený sloup vzdušného vedení," potvrdil Martin Grožaj ze Správy a údržby silnic Prachatice.

10. 20 hodin: V noci ze čtvrtka na pátek bylo v souvislosti se silným větrem poškozeno několik vozidel. "Zaznamenali jsme případ, kdy v důsledku silného větru padla větev na jedoucí osobní vozidlo Renault Laguna, se kterým jel řidič ve směru z Prachatic na Libínské Sedlo, způsobená škoda na vozidle je odhadem 15 000 korun, k dalšímu pádu větví došlo v ulici Pivovarská u kruhového objezdu na dvě zaparkovaná vozidla, na jednom je odhadována škoda 100 000 korun a na druhém zhruba 10 000 korun, ke zranění osob naštěstí nedošlo," upřesnila Martina Joklová, prachatická policejní tisková mluvčí.

10.00 hodin: Silné poryvy větru způsobily polomy i v lesních porostech na území Národního parku Šumava. "V současné době registrujeme na území národního parku polomy v lesních porostech jak v západní, tak jižní části Šumavy. Na západě jsou to desítky maximálně jednotky stovek metrů krychlových, podstatně horší situace je v jihočeské části Národního parku Šumava," uvedl tiskový mluvčí Správy Jan Dvořák. Na jihu Šumavy polomy čítají podle momentálních odhadů kolem tisícovky metrů krychlových dřeva. "Předpoklad je, že by polomy ze včera neměly dosáhnout objemu, který si vyžádal vítr v roce 2015," dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Na Šumavě popadalo nejvíce stromů za posledních osm let

Podle mluvčího Správy parku je už nyní jasné, že v souvislosti s větrem a polomy bude uzavřena pro běžkaře trasa mezi Lenorou a Radvanovickým hřbetem. "Naši lidé jsou v terénu a situaci mapují. Přesná čísla bychom měli mít k dispozici v příštím týdnu," doplnil Jan Dvořák, tiskový mluvčí Správy NP Šumava.

9.55 hodin: Silné poryvy větru a padající stromy se podepsaly i na dodávkách elektrické energie. Potvrdil to mluvčí společnosti E-ON Vladimír Vácha. "Distribuční území (západní část) společnosti E.ON Distribuce bylo postiženo silným větrem, dosahujícím místy síly vichřice. V důsledku to jsme zaznamenali několik desítek poruch na linkách VN v lokalitách Českokrumlovska (v okolí Větřní, Vyššího Brodu, Lipna nad Vltavou), dále na Prachaticku (Vimpersko, Volarsko) a Jindřichohradecku (Pelhřimovsko, Počátečsko, Pacovsko). Na odstraňování poruch intenzivně pracujeme. Bez dodávek byla ráno Kvilda a Borová Lada na Vimpersku," shrnul Vladimír Vácha stav k sedmé hodině ranní v pátek 24. února.

Hasiči do rána odstranili již přes sedmdesát stromů. Stromy na kolejích zastavily i na několika místech vlaky.

Také policejní mluvčí Miroslav Doubek upozorňuje řidiče, že vlivem silného nárazového větru došlo na mnoha místech kraje k popadání stromů na komunikace, a to zejména na Jindřichohradecku, Prachaticku, Písecku, Strakonicku a Táborsku. Policisté dopravu usměrňují, případně odklánějí na objízdné trasy.

„Nárazový západní vítr pak ohrožuje bezpečnost silničního provozu i na otevřených úsecích silnic, například na dálnici D3, kde zejména na přechodech mezi uzavřenými a otevřenými úseky a rovněž pří míjení osobních aut a kamionů může boční náraz způsobit zvláště rychle jedoucím řidičům komplikace při bezpečném ovládání vozu," varuje mluvčí. „Vyzýváme proto řidiče, aby jak v lesních, tak na otevřených úsecích věnovali řízení svých automobilů maximální pozornost a také přiměřeně situaci snížili rychlost svých vozidel," žádá Miroslav Doubek o velkou obezřetnost při jízdě.

Úsek uzavřené silnice u Strmilova.Zdroj: VLP / Novotná LenkaV důsledku silného větru je na jihu Čech neprůjezdná například silnice z České Olešné na Strmilov na Jindřichohradecku. Hasiči následky větru odstraňují. Nově policie upozorňuje na spadlý strom na silnici a popadané větve za Kostelním Vydřím na Dačicku ve směru na Lipovou.

U obce Chvalšiny na Českokrumlovsku policie varuje před nárazovým větrem o síle do 50 km/h. Na silnici jsou překážky v podobě spadaných větví a sjízdnost je možná s maximální opatrností.

U obce Borotín na Táborsku je padlý strom na silnici. I zde je průjezd se zvýšenou opatrností, neboť je jeden jízdní pruh uzavřen.

Také u obce Balkova Lhota na Táborsku je padlý strom a probíhají odklízecí práce.

U Prachatic u odbočky na Záblatí do spadlého stromu narazilo auto. Nehoda je naštěstí bez zranění.

Od čtvrtečních 19 hodin do půlnoci jihočeští hasiči podle mluvčí Venduly Matějů vyjeli ke zhruba čtyřem desítkám popadaných stromům, a to především na Prachaticku.

Čtěte také: U Kubovy Hutě narazil vlak do spadlého stromu

"Od půlnoci do rána jsme odklízeli dalších zhruba třicet stromů ze silnic a železničních tratí. Momentálně nemáme hlášené žádné zraněné osoby," uvedla Vendula Matějů.

Stromy zavřely i některé tratě

Nárazový vítr také omezil na několika místech na jihu Čech vlakovou dopravu.

Okolo 4. hodiny ranní podle informací Českých drak osobní vlak musel zastavit před spadlým stromem mezi stanicemi Suchdol nad Lužnicí - Majdalena. Cestující mají zajištěnou náhradní autobusovou dopravu, ale zpoždění může být od 30 do 40 minut.

Zprůjezdněný je již úsek Bělčice - Blatná na Strakonicku,

V důsledku většího množství popadaných stromů byl přerušen provoz na trati mezi stanicemi Volary - Vimperk. A padlý strom je také na trati mezi Horní Planou - Novou Pecí.

Situaci i nadále monitorujeme.