Důvodů, proč odbor životního prostředí nakonec souhlasil s kácením všech devětatřiceti topolů kanadských v bývalém areálu kasáren v Prachaticích. Jde o stromy mezi halovými garážemi a teplovodem.


Podle informací Stanislavy Linhové z odboru komunálních služeb a dopravy MěÚ Prachatice došlo v roce 2014 k poškození jednoho ze zaparkovaných aut. „Ulomila se celá jedna polovina kmene, která se zřítila na střechu halových garáží a způsobila značnou škodu majiteli automobilu, který byl v garáži zaparkovaný," popsala a pro úplnost uvedla, že u zelené a na pohled zcela zdravé části kmene nebylo možné předpokládat, že se ulomí.


Potom byly krajní garáže při dešti vytopeny a přišlo se na to, že kořeny zcela prorostly do kanalizačního systému a ohrožuje také sousední teplovod, jehož poškození by stálo město obrovské peníze. „Kromě toho, že topol je rychle rostoucí, tak je také krátkověká a velice křehká dřevina, která v této lokalitě byla skutečně na hranici své životnosti," ujistila Stanislava Linhová.


Radní Jana Krejsová, která už mnoho let sama pro sebe eviduje množství a kvalitu zeleně ve městě Prachatice už při rozhodování o kácení v roce 2014 uvedla, že město Prachatice má má velmi bohatou zeleň zapojenou v rámci celého katastrálního území města jak veřejnou, tak soukromou zeleň občanů v zahradách a zahrádkách. „Vyhodnocovala jsem si zeleň v Prachaticích podle pasportu a mohu říci, že zeleně je u nás dostatek. Je jí mnohem více než v minulosti. Je ale potřeba si zeleň, která má do města přijít, vybírat tak, aby nám byla prospěšná ve všech směrech i zdravotních," doporučuje radní. (Rozhovor s Janou Krejsovou na téma vykácení topolové aleje v areálu kasáren najdete na www.prachaticky.denik.cz, pozn. aut.)


Členové komise životního prostředí nakonec museli přihlédnout k tomu, že část stromů má jednostranně asymetrickou korunu. „Některé větve již doslova leží na střeše garáží a část se silně vyklání z řady. Při pádu by mohly poničit teplovod," připustila další důvod ke kácení. S kácením topolů souhlasili v prosinci 2014 prachatičtí radní jednomyslně.


Upozornila, že v těchto dnech po více než ročním hodnocení, vysvětlování a zdůvodňování situace město stojí před samotným kácením stromů. O kácení se musejí postarat odborníci tak, aby nebylo nic poškozeno. Stromy jsou v blízkosti garáží a teplovodu, nic z toho nesmí být poškozeno. Smlouva s firmou, která se o to postará je podepsána.


A odstraňování stromů a pařezů po nich bude trvat celý letošní rok. „Do konce roku 2017 pak budou místo topolů vysazeny duby pyramidální," upřesnila Stanislava Linhová postup odboru komunálních služeb.