A podle slov Václava Vostradovského, starosty Kvildy, to bude zřejmě poslední akce takového rozsahu na Šumavě. „Vzhledem k tomu, že od června začne platit zákon o národních parcích, který zakazuje užívání pyrotechnických efektů, tak mají milovníci historických bitev asi poslední možnost je u nás vidět, tak jak je dlouhá léta znali,“ zhodnotil situaci.

„Klacky pod nohy“ háže chlapům, kteří milují historii a hraní si na vojáky, ale také nová evropská směrnice o kontrole a nabývání a držení zbraní. I vojáci, kteří se účastní rekonstrukcí různých bitev totiž budou muset být držiteli zbrojních průkazů.

Hlavně pro děti a mládež

Předat více informací dětem a mládeži o těžkých dobách a utrpení, které přináší válka a válečné stavy. Také proto se zúčastní i několik pamětníků. Přiblížit hrůzné válečné časy je hlavní cíl sobotního programu, kde nebudou chybět rekonstrukce bitev z let 1938 a 1945, které se odehrají v centru šumavské Kvildy. „Stejně jako v loňském roce poprvé, se letos boje odehrají v bývalém areálu pohraniční roty přímo v centru obce,“ upřesnil Václav Vostradovský, starosta obce. Připomněl, že bitvy takového rozsahu, jak je lidé tradičně znají budou letos asi poslední. Ale to prý ukáže až čas.
Každopádně letos se odehrají dvě ukázky bojů. A zároveň dojde na pietní akt i ukázky zbraní a techniky. Kvildští jsou pyšní hlavně na to, že vzpomínka na osvobození jihozápadních Čech a ukončení 2. světové války je jednou z největších v celé republice. „Každoročně jsou tu tisíce lidí, tak doufám, že letos to bude podobné,“ přeje si kvildský starosta.

Program:

Pátek 28. dubna
Příjezd historické techniky, během dne
Obecní sál: Přednáška Lukáše Smoly z Volar Jak jsem poznal Lidice, od 19 hodin.

Sobota 29. dubna
Oslavy osvobození: Prezentace 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice, Policie ČR, Horské služby ČR a klubů vojenské historie, od 10 hodin,
- Pietní akt u pomníku ,,Neznámého vojína“, od 11 hod.,
- Bojová ukázka událostí z roku 1938, od 13 hodin,
- Bojová ukázka událostí z roku 1945, od 15 hodin,
- BRNKY BOYS, hudební zábava, od 16 hodin,
- Ukázka bojové techniky v okolí Modravy, od 17 hodin.