Na Prachaticku čeká na řidiče mířící po silnici II/145 na Šumavu brzy třetí dopravní omezení.


Po stavbě okružní křižovatky u Těšovic, kterou zatím projedou jen o něco pomaleji, a s větším omezením přímo ve Vimperku, kde se staví další okružní křižovatka u Lidlu, budou až do konce října jezdit v Husinci po mostě přes Blanici jen jedním jízdním pruhem. Provoz bude v tomto místě navíc řízen světelnou signalizací.


Zahájení opravy mostu z roku 1998 je doslova na spadnutí. Začít by měla v příštím týdnu a dodavatelsky ji pro Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje bude zajišťovat firma Strabag. Ta podle Vlastimila Zikmunda, vedoucího oddělení technické přípravy staveb SÚS vyhrála výběrové řízení s cenou o zhruba tři sta tisíc korun nižší, než byla rozpočtovaná cena díla. Částku kolem 6,4 milionu korun s DPH přitom z podstatné části pokryje dotace z evropských fondů přes IROP.


Přestože práce na silnici I/20 u Vodňan měly skončit v červnu, budou pokračovat ještě zhruba měsíc. To znamená, že přes Husinec dál povede objízdná trasa pro nákladní dopravu směrem na Strakonice v době, kdy se staví okružní křižovatka u Těšovic a začíná se s opravou mostu v Husinci. Nakolik právě ta dopravu ještě více zahustí, lze podle Vlastimila Zikmunda jen těžko odhadnout. „To do detailu nevíme, přesné modely na to neexistují. Když se opravoval most přes Vltavu v Českých Budějovicích, bylo několik odhadů, co to s dopravou udělá, ale nakonec se ukázalo, že žádný z nich nebyl stoprocentní," konstatuje Vlastimil Zikmund.


Po dokončení opravy mostu by se podle starostky Husince Ludmily Pánkové mělo tamním obyvatelům ulevit. „Most přes Blanici a hlavně doprava naše obyvatele zatěžuje hlavně působeným hlukem projíždějících vozidel, občas jsou to velké rány. Tak věřím, že alespoň v tomhle směru se lidem po opravě mostu uleví. Takže teď nám nezbývá, než to nějak ustát a vydržet," chápe starostka nutnost dočasných dopravních omezení.


Podstatně víc ji ale trápí omezení v autobusové dopravě spojené se stavbou křižovatky u Těšovic. „Vůči našim lidem je mi to moc líto. Snažíme se řešit, aby autobus přece jen zajížděl na husinecké nádraží, ale zatím se nám podařilo prosadit, aby na nádraží zajížděl autobus z linky z Vlachova Březí do Prachatic. V tom vnímám nepříjemné zhoršení pro lidi, kteří nemají auto a musejí do Prachatic k lékaři nebo na nákup autobusem a nezbývá jim nic jiného, než jít na zastávku na Tržišti," říká s tím, že hlavně pro starší obyvatele je to velká zátěž.


Jenomže není jediná. Jak Ludmila Pánková připouští, další komplikace pro část obyvatel Husince půjdou na vrub samotného města. V ulici Petra Chelčického právě na úrovni vjezdu do autobusového nádraží začne s rekonstrukcí kanalizace a vodovodu. „Bohužel se to všechno sešlo takhle najednou. Ale i my jsme hnáni termínem, protože akci za zhruba čtyři miliony korun financujeme spolu s krajskou dotací a musíme být hotovi do konce září. Takže do už tak dost komplikované situace se přidáme ještě my tím, že částečně rozkopeme ulici a čeká nás i uzavření přístupové komunikace z Petra Chelčického do parku. Bude to velká zkouška trpělivosti pro naše obyvatele," dodává.


Oprava vodovodu a kanalizace v této části Husince je přitom odkládána řadu let, nicméně četnější a opakující se poruchy a havárie hlavně na vodovodu už nebylo možné dál přehlížet. I proto starostka věří, že lidé z dotčené lokality pochopí i další omezení, které bude znamenat uzavírku přístupové komunikace do parku na nezbytně nutnou dobu. „Sdělit tohle nepříjemné oznámení majitelům rodinných domů i firem mne ještě čeká. Zatím neumím říct, jak dlouho by uzavírka trvala, počítám tak týden. Dotkne se to nejspíše i provozu našeho sběrného dvora," doplnila starostka.