Ministr životního prostředí Richard Brabec se dohodl se záchranáři v Kyselově. Ačkoliv se současná stavba zbourá, záchranáři o své zázemí na pravém břehu Lipna nepřijdou. Nové zázemí navíc může pomoci zafinancovat i rakouská strana.

„Zchátralé garáže ze 70. let na pravém břehu Lipna jsem osobně navštívil na začátku července. Současný improvizovaný stav je velmi nedůstojný. S panem Bukáčkem, šéfem místních záchranářů už jsem se domluvil, že objekt zdemolujeme a okamžitě budeme ve spolupráci záchranářů, Správy Národního parku Šumava, Povodí Vltavy a také případně dalších subjektů - jako třeba rakouské strany, která má zájem se spolupodílet na financování něčeho do budoucna, hledat cestu, jak nedaleko odsud, maximálně v řádech desítek metrů, záchranářům postavit nové zázemí,“ komentuje situaci ministr Brabec.

Pavel Hubený, ředitel Správy NP ŠumavaZdroj: Deník/Miroslav FuchsŘeditel SNP Šumava Pavel Hubený 
"Máme tu dvě priority. Očistit území od starých staveb komunistické éry a dále zajistit bezpečnost turistů na pravém břehu Lipna. Máme k tomu všechny předpoklady, jsme složkou Integrovaného záchranného systému a spolupracujeme se záchrankou, hasičským záchranným sborem a Horskou službou. Jsme připraveni společně s Vodní záchrannou službou co nejlépe naplnit podmínky bezpečného pohybu osob v tomto území."


Objekt, ve kterém mají záchranáři improvizovanou stanici, je ze 70. let. Stojí v záplavové oblasti, na pozemku Povodí Vltavy, v těsné blízkosti přírodní rezervace Kyselovský les. Správa Národní parku Šumava převzala objekt bývalých garáží od Ministerstva vnitra v roce 2008 s podmínkou, že objekt zdemoluje a uvede pozemek do původního stavu. Přesto v rozporu s touto podmínkou podepsalo bývalé vedení Správy Národního parku Šumava se záchranáři nájemní smlouvu na tento objekt s tím, že zde vznikne „improvizované“ záchranářské středisko. Kromě toho - necelý kilometr vzdušnou čarou přes jezero mají dnes záchranáři svoji moderní stanici v Dolní Vltavici.