Malá Homolka sice patří k nejhezčím místům, kde by si ve Vimperku chtěl člověk postavit rodinný dům, ale současně je momentálně také nejkontroverznější.


A není to zdaleka jen o přístupové cestě ve Větrné ulici. Stavebníci manželé Poblovi, jejichž kontroverzní stavby dvou rodinných domů a betonového oplocení bez řádného stavebního povolení rozpoutaly v lokalitě Malá Homolka i ve Vimperku obecně vyhrocené debaty a správní řízení, sice mají stavební povolení na vybudování vlastní vodovodní a kanalizační přípojky, ale bez toho, že by přistoupili na možnost zvětšit dimenze potrubí, by měli další stavebníci velmi obtížně řešitelnou šanci se připojit na veřejný řad.


To potvrdil jak vedoucí odboru Investic a údržby Michal Janče, tak předkladatel návrhu, vedoucí odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martin Kalous. „Uvedená lokalita je bez možnosti připojení na inženýrské sítě. Manželé Poblovi se s dalšími dvěma stavebníky dohodli, že společně vybudují jeden vodovodní a kanalizační řad tak, aby se následně mohli se svými přípojkami na tento řad napojit," upozornil Martin Kalous.


Podle starosty Bohumila Petráška návrh usnadní napojení dalších stavebníků. „Pokud bychom to takto neřešili, manželům Poblovým bude stačit použít na pouhou přípojku podstatně menší dimenze potrubí," dodal. Zastupitelé nakonec smlouvu se stavebníky schválili většinou deseti hlasů.

Najít v lokalitě Malá Homolka v části Větrné ulice shodu vlastníků pozemků na čemkoliv, je aktuálně hodně složité. A dokázalo to i pondělní jednání vimperských zastupitelů.


Ti se téměř hodinu zabývali možností převzít za zlomek skutečných nákladů kanalizaci a vodovod, které by umožnily připojit nově vznikající objekty na dvou a do budoucna možná hned na několika dalších parcelách na veřejný řad.


Oprostit se od konkrétních osob, zejména pokud se týká stavebníků manželů Poblových, při jednání dokázali někteří zastupitelé jen velmi těžko, ačkoliv bylo jasné, že jimi navrhované řešení umožní i dalším stavebníkům v sousedství napojit se na veřejnou kanalizaci a vodovod bez problémů. Navíc by tak vznikla stavba, kterou by město odkoupilo za přibližně deset procent její skutečné ceny, i když odhadované náklady se pohybují kolem šesti set tisíc korun. Nejdražší bude napojení na řad podvrtem pod silnicí, který bude stát přibližně sto čtyřicet tisíc korun.


„Je na zváženou, zda síť koupit za cenu deseti procent skutečné ceny, ale je to na zastupitelstvu. Nicméně pokud by to mělo město budovat samo, za tuhle cenu by to nikdy neudělalo," upozornil vedoucí odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martin Kalous. A jeho slova potvrdil také vedoucí odboru investic Michal Janče. „Měla by se tu budovat kanalizace, která bude buď pouhou přípojkou s nemožností napojení dalších stavebníků v budoucnu, nebo za zlomek pořizovacích nákladů získat kanalizaci s možností napojit i další stavebníky. V tuto chvíli neexistuje žádná zastavovací studie, proto neznáme spádové poměry v lokalitě Větrná. Pořád je otevřená možnost využít případně zamýšlenou kanalizaci a do její horní části napojit část rodinných domků nad ní," dodal Michal Janče.


Ne všem zastupitelům se ale tato možnost líbila. Chtěli znát, zda má město záruky, že budoucí vlastníci pozemku povolí připojení na sice veřejný řad, ale z vlastního pozemku. A stejně tak se obávali, aby se z toho nestal precedent. Zastupitel Pavel Dvořák také navrhl, zda by nestálo za úvahu zainvestovat kanalizaci až za budoucí pozemek manželů Poblových, aby i ostatní stavebníci neměli s napojením na řad problémy.


Jak ale upozornil starosta Vimperku Bohumil Petrášek, město má ve smyslu dohod malý manévrovací prostor, protože vlastní pouze zhruba dvě procenta stavebních pozemků. „Museli bychom jednat se stavebníky o sdružení prostředků a není jisté, zda by na to vůbec přistoupili," zdůraznil starosta.
Jak bude nakonec řešeno odkanalizování ostatních budoucích rodinných domků v oblasti, případně jejich napojení na zamýšlený veřejný řad, není v tuto chvíli vůbec jasné. Jak opakovaně zaznělo, situace v lokalitě je velmi napjatá a komplikovaná. I proto chce město svolat společné jednání se všemi vlastníky o možnostech dalších investic.