Pro obyvatele ulice Mlynářovická, kteří se na zastupitele Volar před měsícem obrátili s výzvou k jednání o možném příspěvku na vybudování kanalizace o vodovodu v této lokalitě, znamená nedávné rozhodnutí zastupitelů dvě zprávy, dobrou a špatnou.

Začněme s tou špatnou. Na příspěvek od města, který by jim sanoval byť jen část nákladů spojených s vybudováním vodovodního řadu a kanalizační stoky, mohou definitivně zapomenout. Ta dobrá zpráva ale je, že město obě stavby převezme sice bezúplatně do svého vlastnictví, ale také se o ně už nadále bude starat a provozovat bez dalších nákladů pro obyvatele ulice.

„Vedli jsme diskusi, zda nabízený majetek odkoupit, nebo ne. Faktem je, že obyvatelé, kteří v dané lokalitě bydlí a noví stavebníci, odkoupili část pozemků, které nebyly zasíťovány. Podmínkou nové výstavby byla nutnost vybudování vlastních zdrojů pitné vody a jímek. Při propočítání nákladů na vyvážení jímek a pořízení vlastních studní jim vyšla levněji varianta vodovodního a kanalizačního řadu,“ shrnula starostka města Volary Martina Pospíšilová.

Kromě diskuse na březnovém zastupitelstvu se stavebníci, investor a vlastník staveb Miroslav Sosna a zastupitelé sešli i na pracovním jednání. „Již na pracovním jednání zastupitelů bylo předjednáno, že město tuto investici, pokud by ji mělo v budoucnu spravovat, převezme bezúplatným převodem. Pokud by se tak stalo, město bude povinno řad provozovat a udržovat,“ dodala starostka.

Zastupitelé nakonec bez další diskuse před několika dny rozhodli uzavřít darovací smlouvu o převodu vodovodního řadu a kanalizační stoky mezi investorem a vlastníkem staveb Miroslavem Sosnou a městem Volary.

Výsledek to sice byl trochu jiný, než by Miroslav Sosna uvítal, nicméně připustil, že vodovod i kanalizaci potřebuje předat. „Bylo to o diskusi, ne o tom, že někdo něco chce. Diskutovali jsme se zastupiteli, následovala pracovní schůzka, ale řekl jsem, že předat to potřebuji. Pokud by město pomohlo finančně, nebylo by to určitě na škodu, ale byl jsem ochoten přijmout jakékoliv rozhodnutí,“ komentoval Miroslav Sosna výsledek jednání volarských zastupitelů.

Bezúplatný převod vodovodu a kanalizace na město se nakonec jeví přece jen výhodnější, než obojí provozovat ve vlastní režii. „Výhodné je to určitě pro občany, kteří v téhle lokalitě bydlí, pro mne už to až tak výhodné není, ale s tím nic nenadělám. S tím jsem do toho i šel a musel jsem s tím počítat. Provozovat vodovod a kanalizaci by pro mne byla další investice a náklady, které bych jen platil, nic bych z toho neměl a jen by mne to stálo další peníze,“ dodal Miroslav Sosna s tím, že vybudování vodovodu a kanalizace vyšlo výhodněji, než vlastní jímky a studny.

K předání staveb by podle odhadu Miroslava Sosny mohlo dojít v květnu, nejpozději v červnu. Město při převzetí akceptuje také záruku na vybudovaný vodovod a kanalizaci, která je na dva roky. Poskytnutím záruky město bezúplatný převod podmiňovalo. „Jedná se o standardní záruku, navíc není možné dávat delší záruku v případě, kdy výrobce materiálu sám poskytuje záruku jen 24 měsíců,“ dodal Miroslav Sosna.