Ten najdou čtenáři prachatické knihovny v Zahradní ulici vedle bašty Helvít a má zcela originální design odpovídající okolí, ve kterém našla nová služba knihovny své místo. Podle ředitelky Hany Mrázové je zvolené místo výhodné hned z několika důvodů. „První místo u knihovny nám zamítli památkáři, další nebylo vhodné kvůli svažitosti chodníku. Tohle je ideální. Není daleko od knihovny, je na frekventovaném místě a na rovině, což usnadní vrácení knížek například i lidem na vozíku. Navíc se podařilo vytvořit takový design Biblioboxu, který sem skvěle zapadá," uvedla ředitelka Městské knihovny v Prachaticích.

O pořízení Biblioboxu, který je mimochodem čtvrtý v Jihočeském kraji, když dva jsou v Českých Budějovicích a jeden ve Strakonicích, knihovna uvažovala delší dobu. „Rozhodující byla pro nás cena. Ta pro původní provedení byla ale pro nás příliš vysoká. Výrobci se podařilo ji pro nový typ výrazně snížit, tak jsme neváhali," dodala Hana Mrázová.

Bibliobox už při svém úterním slavnostním předání budil u kolemjdoucích pozornost. Podle zástupce dodavatele Jindřicha Vobory padaly stejné otázky, s jakými se setkává pravidelně i v jiných městech České republiky a na Slovensku, kde už nainstalovali více než padesát takových schránek na knihy od roku 2007, kdy s dodávkami Biblioboxů začali. „To je na děti," ptal se procházející senior a vzápětí se ozvala starší žena s dotazem, jestli je to určeno na vložení knih z pozůstalosti. „To jsou naprosto běžné dotazy," usmíval se Jindřich Vobora.

Právě s odložením knih z dědictví počítají knihovnice alespoň v začátcích fungování Biblioboxu častěji. „K tomu ale Bibliobox neslouží. Je to služba pro naše čtenáře, kteří nestíhají vrátit vypůjčené knihy, časopisy a další položky v normálních výpůjčních hodinách. Ti mohou vložit vypůjčené knihy do Biblioboxu a následující pracovní den jim bude odepsána z jejich konta," shrnula výhody nové služby pro čtenáře ředitelka Hana Mrázová. Fakt, že vrátit knížku už nemůže být jednodušší, ale podle Evy Jilečkové nezbavuje čtenáře dodržovat lhůty pro vypůjčení. „To, že někdo vrátí knížku přes Bibliobox, ještě neznamená, že mu bude odpuštěna případný poplatek za prodlení. Ten bude muset tak jako tak zaplatit," upozornila pracovnice knihovny a dodala, že právě v tomto období by mohly využít Bibliobox především studentky z pedagogické školy, než se rozjedou na prázdniny.

Obavy knihovnic z možného poškozování Biblioboxu vyvrací podle Jindřicha Vobruby zkušenosti z ostatních měst. „Za celých pět let jsme zaznamenali pouze jediný případ vandalismu nedávno v Mladé Boleslavi, kdy si na něm zkoušela svou sílu skupinka mladíků. Bibliobox sice vylomili a povalili, ale až na menší drobnosti byl prakticky nepoškozený, a to včetně uvnitř uložených knih," ubezpečil Jindřich Vobora.
Bibliobox tvoří plechová schránka ukotvená do země. V horní části je uzamykatelný štěrbinový otvor sloužící pro vložení knížek na kolečkový podavač. Pod ním je menší úložný prostor, který slouží pro případ, že do otvoru někdo vhodí drobnější předměty, které by mohly poškodit uložené knihy. Ty jsou chráněna i proti nalití tekutiny, která skončí v prostoru pod kolečkovým podavačem a odtud je odvedena mimo Bibliobox. Vlastní knihy po podavači sjedou do pojízdného úložného prostoru, který je vnitřní součástí Biblioboxu a ze kterého knihovnice každý pracovní den vybírají vrácené knihy nebo s ním mohou dojet přímo do knihovny. Je uschován za většími dvířky opatřenými trojcestným zámkem.