Jan Hovorka, Petr Chalupský, Tomáš Janoušek a Jaroslav Masáček, to jsou jména prachatických muzikantů, kteří dohromady již deset let tvoří Klarinetový soubor Prachatice. A právě desetiletí společného hraní si v pátek spolu s pozvanými hosty a posluchači v Městském divadle v Prachaticích připomněli slavnostním koncertem.

Zdroj: Deník/Miroslav Fuchs


Ve více než dvouhodinovém programu vystoupily saxofonový soubor Saxmania z Vysočiny, Pěvecký sbor Fontána SPgŠ Prachatice pod vedením Petry Kůsové, klavíristka Drahoslava Satorová, Marcela Haspeklová, zpěváci Natálie Kubištová a Karol Komenda a také mladí klarinetisté Tomáš Mayer, Jiří Pecka, Jan Antel a Vít Neužil.


I když by se nezúčastněnému mohla zdát délka koncertu tak říkajíc nestandardní, nikdo z přítomných se rozhodně v sedadle neošíval. Pestrost zaručovala, že čas nikdo nesledoval a skoro přišlo líto, když se koncert nachýlil ke konci. „Trochu jsme zvažovali, jestli více než dvě hodiny nebudou přece jen moc, ale pak jsme si řekli, je to jen jednou za deset let, tak proč ne," zažertoval před křtem nového CD s příznačným názvem Desítka vedoucí souboru Jan Hovorka.

Na novém v pořadí sedmém CD Klarinetový soubor Prachatice představuje nové nahrávky různých žánrů a stylů od hudby klasicismu po moderní písně filmovou a muzikálovou tvorbu. Číslovka deset byla opravdu všudypřítomná a tak symbolicky zvolil soubor i pro křest svého cédéčka deset kmotrů a kmotřiček, kteří jsou se souborem, ať už umělecky, nebo lidsky, spojeni. Byli jimi Drahoslava Satorová, Marcela Haspeklová, Martina Pivoňková, Petra Kůsová, Natálie Kubištová, Růžena Štemberková, Josef Burda, František Jančík, Páter Vojtěch Vágai a Martin Malý.