Před nedávnem jsme přinesli názory zastupitelů a rozbor právního zástupce obce na návrh, který předložili těžaři. Zazněla i připomínka, že se zástupci společnosti Garnet Group neúčastní jednání zastupitelů a nezaznívá tak nezprostředkovaně názor druhé strany.
Proto Prachatický deník oslovil předsedu představenstva Karla Hrona a místopředsedu představenstva Jana Štýbra, aby se k celé záležitosti vyjádřili. Karel Hron se redakci s odpověďmi na položené otázky ozval až nyní s omluvou, že byl v zahraničí. Pokusil se v nich mimo jiného objasnit, co vedlo společnost Garnet Group k předložení návrhu, který zastupitelé obce Ktiš odložili s tím, že je pro ně neakceptovatelný.

Pokud ještě na jaře bylo naznačováno, že veškerá jednání směřují k oboustranné dohodě, proč došlo k tak zásadní změně, která vyústila do předložení návrhu smlouvy neakceptovatelné pro zastupitele obce?
Na návrhu smlouvy se pracovalo několik měsíců, kdy jsme se stále za cenu ústupků snažili o dohodu. Ale po akceptování podmínek nám byly předkládány další a stále tvrdší omezení, tak aby, a to zaznělo i z úst protistrany, byla smlouva námi nepodepsatelná. Proto jsme se rozhodli předložit upravený návrh smlouvy, ve které jsou jasné ústupky, kam můžeme ještě jít. S tím, že, mají-li o vydání souhlasu obce a zněním nájemní smlouvy rozhodnout sami občané v referendu, tak ať jsou jim předloženy ke svobodné volbě návrhy smluv oba dva.

Podle vyjádření Českého báňského úřadu, který se v současnosti zabývá povolením hornické činnosti v lomu Ktiš, je souhlas obce vyjádřený platnou nájemní smlouvou nezbytný. Budete tedy dále usilovat o nalezení shody s obcí a uzavření nájemní smlouvy na dotčený pozemek, nebo, jak bylo dříve naznačeno, budete hledat způsob, jak obnovit těžbu v lomu ve Ktiši bez využití dotčeného obecního pozemku, pokud je to vůbec z hlediska rentability možné?
Naše snaha o realizaci tohoto záměru trvá již několik let a za tu dobu jsme získali písemně opakovaně souhlas obce s těžbou a to i od části zastupitelů, kteří jsou nyní proti. Tito zastupitelé nikdy před podpisem nevyjádřili zájem o detailní představení záměru (plánu otvírky), předložení podkladů a bez výhrad s těžbou souhlasili.
Jediný, kdo nás i bez zájmu ostatních zastupitelů oslovil, byla paní starostka s tím, že jsme jejímu přání dát na obecní úřad podklady k nahlédnutí občanům ihned vyhověli.
Nedovolíme si předjímat, jak rozhodnou příslušné úřady, ale v případě, že nebude náš záměr z uvedeného důvodu povolen a tím investice zmařena, radí nám specializované firmy požadovat kompenzace.

Lze stručně shrnout roční finanční přínos pro obec Ktiš v případě, že by přece jen nakonec k dohodě došlo a v lomu byla opět zahájena činnost na řádově desítky let?
Odpověď není jednoduchá, protože je zde několik významných faktorů, které ovlivní výši – od toho základního jako objemy těžby, hospodářský výsledek, po množství realizovaných činností souvisejících s těžbou v katastru obce, daňové zákony, ale i součinnost obce. Přesto by mohlo jít i o objemy rovnající se desítkám procent obecního rozpočtu. Mimo to má obec ze zákona garantován příjem roční rovnající se až 7,5 % z tržní ceny granátu, bez ohledu na hospodářský výsledek firmy.
Předpokládáme-li, že obec má vyrovnaný rozpočet, potom může jakýmkoliv dalším příjmem uspokojit potřeby nebo přání obyvatel nad současný rámec, podle našeho názoru významným způsobem.

Kolik garantovaných pracovních míst by znovuotevření lomu přineslo pro místní obyvatele?
Myslím, že je potřeba zmínit, že jde o relativně malý lom, který by pracoval pouze část roku a mimo přímých zaměstnanců bychom dávali zakázky i místním firmám a tedy „nepřímo zaměstnávali" v různých oborech od administrativy, přes dopravu, údržbu apod. Bohužel se ale domníváme, že tvůrcům nám předloženého návrhu vůbec nešlo o podmínky, které by umožňovaly zaměstnávání místních, kdy jako příklad uvedeme podmínku dopravy, od které se téměř vše odvíjí, pouze v úterý až čtvrtek, ale aby nebyli „rušeni" dojíždějící na víkend.
Takže v souvislosti s výše uvedeným a tím, abychom maximálně vyšli vstříc požadavku minimalizaci vlivu lomu na přímé okolí, a i když je to podstatně dražší, tak jsme navrhli variantu zcela bez drcení v katastru obce. Právě drcení bylo opakovaně označováno jako největší zdroj hluku a prachu , tak by šlo o jednotlivé přímé zaměstnance.

Jste ochotni znovu přijet do Ktiše a pokusit se vysvětlit váš postoj, záměr a záruky nejen zastupitelům, ale také místním lidem a věříte ještě tomu, že by je takový krok přesvědčil?
Zcela určitě bychom jednali s každým, kdo má upřímnou snahu o dohodu přijatelnou pro obě strany. O což jsme se podle našeho názoru snažili celou dobu, ale nepodařilo-li se nám v termínech daných nám úřady získat potřebné, potom budeme postupovat až podle rozhodnutí příslušných úřadů. Zcela jistě se však přikláníme k přímé osobní komunikaci a nikoliv zprostředkované a snad ne i upravené komunikaci přes media. Jakkoliv na druhé straně děkujeme za možnost vyjádřit se.