Přetrvávající minimální zájem o městské stavební parcely pod Hrabicemi bude námětem k zamyšlení vimperských zastupitelů.
V prosinci loňského roku, kdy zastupitelé odsouhlasili snížení ceny pozemků z 900 na 592 koruny za m2, uvedla starostka Jaroslava Martanová, že by zastupitelé napříč politickým spektrem měli říct, jakým směrem se má město při stanovování ceny dalších pozemků v této lokalitě ubírat. Dosud k tomu ale nedošlo. „Zatím jsme se o tom nebavili. Důležité bude i to, kolik jsou zájemci ochotni zaplatit za již zasíťované parcely. Vím, že přišla jediná nabídka, její konkrétní obsah ale ještě neznám," potvrdila starostka.


Pokud se zastupitelé neshodnou na jiném postupu, může se opakovat situace jako před sedmi lety. I tehdy se objevil pouze jediný zájemce o jednu ze sedmi zasíťovaných stavebních parcel pod Hrabicemi. Město v té době prodloužilo termín pro podání nabídek, další nabídky to ale nepřineslo.


Vimperští zastupitelé budou mít při březnovém jednání na výběr z několika možností. Tou nejjednodušší by bylo schválení prodeje parcely zájemci, pokud jeho nabídka splnila všechny náležitosti, a to včetně nabídnuté ceny, která musela být minimálně 592 koruny za metr čtvereční. Také ale mohou prodej odložit s tím, že současně doporučí vypsání nového záměru prodeje buď za aktuální cenu za metr čtvereční, popřípadě za jinou cenu. Pokud by měla být nižší, pak by na ní měla být jednoznačná shoda napříč politickým spektrem v zastupitelstvu.


Nižší cena za metr čtvereční by totiž ve výsledku znamenala, že by město prodejem zbylých parcel nedostalo zpět ani náklady, které již v minulosti vložilo do jejich zasíťování s výhledem nutnosti dokončit i finální povrchy komunikací v této části ZTV Hrabice. „Je třeba se o tom bavit, protože do ceny pozemků nám letos nově vstoupila daň ve výši 21 procent. Tu kupující zaplatit musí a město z těchto prostředků neuvidí ani korunu," zdůraznila starostka.