Plavecký bazén ve Volarech se zavře a bude fungovat jen ten Prachatický. Takové fámy nestačí 
v posledních týdnech vyvracet nejen místním lidem vedení města i úředníci na radnici. Kde tahle dezinformace vznikla, si nedovede vysvětlit ani starostka Martina Pospíšilová. „Není to pravda a nikde nic podobného ani nezaznělo," diví se starostka s tím, že bazén sice potřebuje nutně rekonstrukci bazénové vany, se kterou město dlouhodobě počítá, ale rozhodně to nebude hned zítra.


Že se na provozu plaveckého bazénu ve Volarech do doby zahájení rekonstrukce nic nemění, potvrdila Deníku i ředitelka Správy sportovních zařízení Eva Dočekalová. „Provoz zůstává stejný, nemění se vůbec nic. Jedeme pořád, i mezi vánočními svátky, otevřeno máme i na Silvestra. Zavřeno budeme mít pouze 24. a 25. prosince a pak 1. ledna," ubezpečila nejen volarské plavce ředitelka Správy sportovních zařízení Volary Eva Dočekalová. O aktuálních úpravách provozní doby se všichni dozvědí z webových stránek plaveckého bazénu.


Dezinformace o uzavření plaveckého bazénu ve Volarech mohou částečně pramenit ze záměru města bazén v příštím roce rekonstruovat. Volarští zastupitelé totiž před nedávnem odsouhlasili přijetí investičního úvěru ve výši padesáti pěti milionů korun, který by měl pomoci právě s rekonstrukcí bazénu. „Do připravovaného rozpočtu na příští rok navrhujeme několik zásadních investic a rekonstrukce bazénu je mezi nimi. A pokud zastupitelé dají návrhu rozpočtu 12. prosince zelenou, můžeme se v příštím roce pustit do rekonstrukce. Ale ne dříve, než na jaře," uklidňuje starostka. Město již má vybranou firmu, která bude mít akci za bezmála osmnáct milionů korun na starosti, a jasně daný je i termín. Ve chvíli, kdy zastupitelé schválí rozpočet, bude do zahájení rekonstrukce plaveckého bazénu zbývat 78 dnů. „S pracemi by se začalo 1. března a hotovo by mělo být nejpozději 30. září příštího roku," upřesnila Martina Pospíšilová. „Do té doby bude plavecký bazén ve Volarech v normálním provozu," uklidňuje starostka veřejnost.


Rekonstrukce bazénové haly bude podstatně větší, než jen výměna hlavní bazénové vany. Podrobnosti uvedl Jan Zámečník z odboru investic a správy majetku MěÚ Volary. „Samozřejmě je na prvním místě řešení enormního úniku vody plaveckého bazénu výměnou bazénové vany nově v nerezovém provedení. Hlavní bazén bude sice o dvě dráhy užší, na druhou stranu se přidají dva nové prvky, a to bazén pro děti a vířivka. S tím souvisí i kompletní výměna a doplnění technologie a nové podlahy a obložení včetně podlahového topení," uvedl Jan Zámečník.


Po dokončení rekonstrukce by se měl výrazně zlevnit i provoz bazénu už jen na dodávkách vody. V tuto chvíli totiž uniká z bazénové vany kolem deseti metrů krychlových vody denně. „Nová technologie by měla umožnit i to, že nebude potřeba při pravidelných odstávkách bazén každý rok vypouštět, ale především se zamezí únikům vody. Dnes vypadá čištění bazénu tak, že se vypustí, pracovníci bazénu jej rychle vypustí a okamžitě se musí napustit minimálně do osmdesáti centimetrů vody, jinak se dno bazénu zvedne. Řekl bych, že rekonstrukce přijde ne za pět minut dvanáct, ale skoro minutu po dvanácté," dodal Jan Zámečník.