Nové Údolí /FOTOGALERIE/ – Podáváme si ruce bylo motto sobotní akce na hraničním přechodu v Novém Údolí, která se stala setkáním Čechů a Němců k sedmdesáti letům míru.

V Novém Údolí se sešlo na stovku obyvatel z obou stran hranice a všichni se shodli na tom, že hranice již musí navždy lidi jen spojovat a ne mezi ně stavět zeď. „Řekli jsme si s několika kamarády, že by bylo hezké se sejít k výročí sedmdesáti let míru. S rektorem Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem jsme oslovili Univerzitu v Pasově, aby se setkání stalo přeshraničním mezi Čechy a Němci. Myšlenkou bylo i to, že by bylo hezké se setkat na hranici, která nás dříve rozdělovala a dnes již spojuje. Můžeme si zde podat ruce bez rozdílu, zda jsme Češi, Němci či jakékoliv národnosti. Chceme ukázat, že lidé mají k sobě blízko bez ohledu na minulost,“ uvedl senátor a do roku 2014 ředitel Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Jiří Šesták.

„Mám obrovskou radost, že jsme se v době výročí sedmdesáti let od konce Druhé světové války sešli zde na hranicích. Nešťastnou událostí po skončení války bylo i vyhnání německých spoluobčanů z těchto historických území. Pevně doufám, že existuje mezigenerační paměť a nastupující generace, potomci těch, kteří zažili nešťastnou dobu minulého století, jsou připraveny pracovat pro nápravu těchto důsledků a uděláme vše pro to, abychom navázali na dlouholeté přeshraniční vztahy, které zde existovaly,“ uvedl rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer a vyzdvihl význam přeshraniční spolupráce Jihočeské univerzity s Univerzitou v Pasově. „Naše univerzita v Českých Budějovicích je jedním z charakteristických produktů Sametové revoluce v listopadu 1989, a proto cítíme odpovědnost výchovy nových generací pro znovuoživení historických přeshraničních vztahů,“ doplnil L. Grubhoffer.

Spolupráci univerzit v Pasově a Českých Budějovicích si pochvaloval také prezident Univerzity Pasov Burkhard Freitag. „Když jsme dostali od naší partnerské univerzity v Českých Budějovicích nabídku, abychom se spolupodíleli na tomto setkání, tak jsme ani chvíli neváhali. Spolupráce našich univerzit je stále intenzivnější, a to ve všech možných směrech a rádi bychom touto cestou šli dál. Musíme si uvědomit, že o moc důležitější je to, co nás spojuje, než to, co nás rozdělovalo. Obě naše univerzity spojuje věda a ta potřebuje svobodu, kreativitu a setkávání. Svobodu a prostor potřebují i lidé v těchto oblastech, aby se mohli rozvíjet. Jsme si vědomi, že ne vždy to tak bylo. Chceme, aby se lidé mohli stále více poznávat a určité pasáže z historie se neopakovaly. Dnešní setkání je nejlepším potvrzením, že chceme jít cestou vzájemné spolupráce a že postavíme mezi našimi zeměmi i ty skutečné koleje, které zde před lety zmizely. Věřím, že se zde setkáme třeba i příští rok,“ doplnil B. Freitag.

Symbol podaných rukou doplnily i kresby malých dětí ze Základní umělecké školy v Českých Budějovicích, které byly v Novém Údolí vystaveny a všichni účastníci akce si je odnesli na pamětních listech.