Hlavní silnice, která vede přes obec Němčice, je totiž uzavřená. Podle Jiřího Klásy, vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Jihočeského kraje, si uzavírku vyžádaly přípojky obchvatu na tuto silnici. „Stavební práce už jsou ve fázi, kdy je potřeba uzavřít část komunikace. Bez omezení provozu není možné tyto práce dělat,“ poznamenal.

Provoz na objízdné trase přes Zátoň řídí semafory.
Silničáři opravují celý průtah obcí Lenora

Obchvat v číslech:
Stavba obchvatu Němčic začala loni v říjnu, je dlouhý 1,6 kilometru, vyjde na 46 milionů korun, 90 procent platí dotace IROP, zbytek rozpočet Jihočeského kraje
Stávající uzavírka je povolena do 31. srpna letošního roku
Objízdná trasa vede z Českých Budějovic přes Novou Hospodu, Podeřiště do Netolic obousměrně

Doprava jede po objízdné trase přes Novou Hospodu, Podeřiště a Netolice obousměrně. Obyvatelé Němčic se pak ve směru z Prachatic do své obce dostanou po objížďce z Netolic na Olšovice a Mahouš, do Českých Budějovic pak vede trasa přes obce Radošovice a Břehov. I přes dopravní značení, které řidiče upozorňovalo na objízdnou trasu jak ve směru z Netolic, tak i v Češňovicích, řada řidičů projela až do Němčic. „Sama jsem tudy jela také, ona totiž ta značka se zákazem vjezdu zřejmě spadla, ležela na zemi, takže je nic nezastavilo,“ uvedla jedna z obyvatelek Němčic.

Ilustrační foto
Letní měsíce neslouží jen k rekreaci, ale i uzavírkám a opravám silnic

Na obchvat obce se v Němčicích těší. Jak by mohla situace v obci po jeho zprovoznění vypadat, si tu vyzkoušeli už při loňské uzavírce části hlavního tahu na České Budějovice.

Ilustrační foto
Z Prachatic na Krumlov čekají řidiče objížďky a uzavírky

Uzavírka potrvá do 31. srpna.

Objízdná trasa Němčice.Zdroj: Deník / Miroslava Jindrová

Objízdná trasa Němčic. Infografika: Deník / Miroslava Jindrová