Dětí s odkladem školní docházky podle učitelů stále přibývá. Fakt potvrdila také Petra Sandanyová, ředitelka Základní školy ve Vodňanské ulici v Prachaticích. „V loňském roce jsme měli jedenáct dětí, jimž jsme školní docházku odložili," zkonstatovala.


Podle ní jsou odklady ve valné většině oprávněné. „Je to tak, že děti opravdu nejsou na školní docházku připravené," zhodnotila. Hlavním důvodem je to, že předškoláci špatně mluví, přesněji neumějí vyslovovat některé souhlásky, především š nebo l. To Petra Sandanyová přičítá tomu, že rodiče s dětmi nekomunikují. „Spíš si myslím, že nepracují tak, jako pracovali naši rodiče s námi, nečtou jim a pohádku raději pustí z televize," hodnotí současný stav se slovy, že učitelky ve školkách se sice snaží, ale práci rodičů nahradit nemohou.


Určitému procentu dětí chybí sociální vyspělost. Nejsou zvyklé na kolektiv, nedokáží být bez rodičů, nebo nejsou schopné udržet pozornost, což je pro povinnou školní docházku velmi podstatné. „Z tohoto důvodu by se mi líbilo zavedení povinné docházky do posledního ročníku mateřské školy," řekla. Jen málo rodičů se snaží o odklad s vysvětlením, že prodlouží předškolákům dětství a do školy je dají o rok později.


Ředitelka prachatické základní školy ujistila, že během půl roku, který uplyne od zápisu do zářijového nástupu do školy, se děti mnohému naučí. „Ale určitě se za ten čas nenaučí mluvit, chce to intenzivní péči rodičů, v některých případech je dokonce nutné vyhledat pomoc odborníků – logopedů," doporučuje. Z praxe pak dodává, že většinou jsou to děti, které do školky nechodí vůbec, nebo jen minimálně.


V mizivém procentu se pak učitelé u zápisu setkávají s tím, že by dítě neumělo držet tužku, malovat, nebo dokonce nepoznalo tvary či barvy.


Problém může být v drobnostech jako je zavazování tkaniček. „Základy děti umějí a zbytek se časem doladí," zhodnotila. Právě ono zavazování tkaniček sice u zápisu předškolák předvést většinou musí, ale o tom, zda je do školy přijat, tato dovednost rozhoduje jen velmi okrajově.


Na zápis do školy se děti v mateřských školách důkladně připravují. V každém z pracovišť prachatické mateřské školy si předškoláci vyzkoušejí dokonce zápis nanečisto. „To proto, aby děti věděly, co je čeká, na co se jich paní učitelky ve škole budou ptát," vysvětlila ředitelka prachatické mateřské školy Helena Turková Kubátová. Podle ní s dětmi ve školkách po celý rok nacvičují věci, které se jim u zápisu budou hodit. Pro rodiče se v uplynulém týdnu navíc konaly besedy s ředitelkami základních škol. „V každém pracovišti naší mateřské školy máme k dispozici formuláře, které rodiče potřebují v případě, že budou žádat o odklad školní docházky," dodala Helena Turková.


Učitelky v mateřských školách zase mají zkušenosti takové, že rodiče si chtějí být naprosto jistí, zda jejich dítě je na školní docházku důkladně připraveno. Podle našich informací s jednotlivými učitelkami mateřských školách konzultují, co je nutné ještě dítě doučit a na co je připravit.