Žádné zásadní změny v plánu zimní údržby neplánují v letošním roce Netoličtí. Ti mají schválený dlouhodobý plán, radní se aktuálně žádnými změnami v něm nezabývají.


Vloni v zimě si ulice města společně s vedením technických služeb projeli i někteří radní. „Sami tak mohli vidět, že osobním autem trvá projet kompletní trasu sedm hodin. Pokud to jede traktor s radlicí, doba se ještě zvyšuje. Přece jen se jedná o zhruba šedesát kilometrů cest, které musí upravit," uvedla jednatelka netolických technických služeb Iveta Nováková.


Uvedla, že řidiči, kteří se starají o úklid sněhu v ulicích, nemají úplně jednoduchou práci. „Ne každý to chce dělat, protože se setkávají se zaparkovanými vozidly v ulicích tak, že kolem nich například není možné pluhem projet, aniž by hrozilo, že ho poškodí. Navíc není možné stihnout úklid ulic třeba za dvě hodiny, když začne sněžit v pět ráno, není reálné mít v sedm hodin všechny ulice uklizené," poznamenala jednatelka. Dodala, že plán údržby proto říká, které lokality jsou prioritní a musejí přijít na řadu jako první.


„Je třeba si uvědomit, že sníh padá na všechny stejně a nikdo z nás nemůže být na všech místech najednou. I přesto ale platí, že pokud někdo potřebuje, stačí za námi přijít a domluvit se," dodala jednatelka technických služeb.


Změny v plánu zimní údržby aktuálně vedení Netolic neplánuje. „Zatím jsme to na radě neřešili, plán zůstává stejný. Už v minulosti jsme řešili například možnost nasmlouvat soukromníky, ale byť se to může zdát, není to vždy jednoduché," říká starosta Netolic Vladimír Pešek.