S některými akcemi počítá přímo městský rozpočet a schválili je zastupitelé, jiné budou hrazeny z rozpočtu městské správy domů a bytů. „V některých případech navíc budeme žádat o dotace z Programu regenerace městské památkové zóny. To v případě oprav a rekonstrukcí v centru města,“ upřesnil jednatel Městské správy domů a bytů Prachatice Jiří Vejvoda.

Finančně nejnáročnější akcí bude bezesporu zateplení podkroví v ulici Vilémova v domech s číslem popisným 1140 a 1141. Z rozpočtu města je na akci vymezeno pět a půl milionu korun. Práce by měly začít v červnu.

Městská správa domů a bytů se opět pustí do dalších domů v památkové zóně v centru. „Budeme pokračovat v rekonstrukcích vstupů, dvorků a společných prostor. Zřejmě největší akcí v centru bude rekonstrukce v domě s číslem popisným 154 v Neumannově ulici, kde bude opravena fasáda a vyměněna okna. Tyto akce realizujeme společně s památkáři,“ poznamenal Jiří Vejvoda.

Významnou akcí bude i druhá etapa výměny oken v budově polikliniky, první etapa se uskutečnila před Vánoci. Pokračovat bude městská správa domů a bytů i v rekonstrukci koupelen, investic do výtahů, nebo například výměn zřizovacích předmětů, jako jsou kuchyňské linky, sporáky a podobně.

„Přesné ceny, na kolik rekonstrukce a investice vyjdou, budeme znát ve chvíli, kdy budou vyhodnoceny veřejné zakázky. Ty vypisujeme průběžně,“ doplnil Jiří Vejvoda