Smlouva, kterou při původním prodeji v roce 2008 uzavřelo město a společnost Estatue Inwest zastoupená prachatickým podnikatelem Josefem Lukešem, říká, že předkupní právo na objekt má město Prachatice. O objekt má zájem Hospic sv. Jana N. Neumanna. Jeho ředitel Robert Huneš by chtěl z chátrajícího objektu vybudovat Domov sv. Bartoloměje pro osoby s roztroušenou sklerózou a jiným neurodegenerativním postižením.

Ředitel Hospicu Robert Huneš se s majitelem objektu na odkupu dohodl. Město Prachatice požádal o možnost vzdání se předkupního práva. 
Smlouva ale určuje pokutu, kterou na sebe musel vzít hospic v případě, že se nepodaří projekt zrealizovat do předem stanoveného data. Výše pokuty je podle informací starosty Prachatic Martina Malého stanovena na bezmála dva miliony a dvě stě tisíc korun. Zastupitelé se shodli, že předkupní právo neuplatní, ale s podmínkou, že hospic doloží peníze na stavbu a zaváže se realizovat projekt do konce roku 2018. „Pokuta je nevyvážená. Žádáme o finance z cizích zdrojů, pokud je nezískáme, museli bychom ještě platit pokutu,“ žádal o změnu podmínek Robert Huneš. Povedlo se jen oddálit datum realizace.