Deníku se ozval i svědek nešťastné události Jaroslav Švamberk: „Bylo to ve středu okolo 13.30 na hlavní silnici z Písku do Budějovic. Čáp vletěl přímo před starší off road, řidič střetu nemohl zabránit,“ líčil v reakci na článek. Podobných případů se podle ošetřovatele záchranné stanice při hlubocké zoo Petra Skály stává několik do roka. „Zřejmě sháněl na louce potravu a rozletěl se přímo do silnice,“ odhaduje.

Čapí sourozenci se mají v péči záchranné stanice čile k světu. Ke třem holátkům v pátek přibyl sourozenec, další se z posledního vajíčka právě klube ven.
Čápata ze Sedlce mají sourozence

Na situaci bylo podle něj třeba rychle reagovat a odebrat z hnízda mláďata i ještě nevylíhnutá vajíčka. Právě takový zásah je zřejmě jedinou možností, jak čápata zachránit „Tohle je v daném případě nejlepší řešení, samotný čáp by nebyl schopen zároveň hledat potravu, hlídat mláďata na hnízdě a chránit je před nepřízní počasí. Pokud by samice odletěla pro potravu, zůstala by čápata až dvě hodiny opuštěná. Pak by jim hrozilo nebezpečí například od dravců, ale i při každém dešti,“ naznačuje Petr Skála.

Ten nyní v záchranné stanici v Rozovech u Temelína hraje roli náhradního rodiče. Ve své péči má už pět mláďat, čtvrté se vylíhlo v pátek, páté v neděli. V lidské péči ale nezůstanou dlouho. „V příhodnou dobu budou mláďata dána do náhradních hnízd s přibližně stejně starými čápaty k adopci. Loni se tak podařilo zachránit 40 mláďat,“ dodává.

Ilustrační foto.
Čápa srazilo auto, mláďata ale mají naději