Na co by si měli dát lidé s dietou pozor a jak se naučit žít s potravinovým omezením, jsme se zeptali Lucie Jahelkové, výživové poradkyně z Prachatic.

Co je celiakie a jak ji poznám?
Jedná se o nesnášenlivost lepku (přesněji jeho součásti). Základní projevy jsou nadýmání, křeče a bolesti břicha zvracení, nevolnosti, častý průjem, velká únava, svalová slabost. Celiakie není jen nemoc vznikající v dětském věku, ale může se objevit i v dospělém věku (nejčastěji mezi 20. a 30. rokem života). Někdy jsou projevy u pacientů velmi pomalé s malou intenzitou a trvá delší dobu než se identifikuje nemoc, která nám snižuje kvalitu života.

Co všechno musejí dodržovat ve svém jídelníčku celiaci?
Nejen pacienta/klienta touto nemocí postiženého čeká velká změna, ale změna čeká i celou rodinu. Ze začátku se nám bude zdát bezlepková dieta jako velmi náročná forma stravování s velkým omezením, ale je vždy dobré najít i klad na tomto způsobu stravování a přijmout to jako „výzvu“ a hledat, učit se, zkoušet nové potraviny, způsoby úpravy potravin, ochutnávat nové kombinace – při dietě je zakázáno konzumovat obiloviny s obsahem lepku (pšenici, žito, ječmen, řadu odrůd ovsa, ale i veškeré potraviny, kde by mohla být stopa lepku). Pozor se musí dát i na konzumaci výrobků, jako jsou cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, strouhanka, vločky, kroupy, náhrady masa – rostlinná náhražka – seiten (kde je velmi vysoký podíl lepku).

Lucie JahelkováZdroj: Archiv DeníkuLucie Jahelková:

"Z praxe mám zpětné info, že většinou rodič připraví jídlo svému potomkovi a ten si odnáší jídlo do jídelny, kde mu v danou hodinu personál jídlo ohřeje. Rodič ví, čím svého potomka dopuje, a co ve své obědní krabičce má. Málokde jsou přizpůsobeny na různé diety/alergie v běžném provozu školní jídelny. Ale i výjimky se najdou."

Pokud konzumujeme uzeniny a jiné průmyslově zpracované potraviny, je nutné stále sledovat složení, protože i v uzeninách, paštikách atd. muže být obsah lepku. Co je vhodné a na co se zaměřit, jsou potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, jako jsou brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, soja, pohanka, jáhly (proso), quinoa, amarant, teff, čirok. Samozřejmě že bezlepková je zelenina, ovoce, houby, bylinky, vejce, maso, cukr, med, káva, čaj, kakao, mléko, čistý sýr a některé mléčné výrobky, tvaroh, smetana. Jsou již na trhu i různé potraviny speciálně připravené pro celiaky – pečivo, těstoviny, sušenky, různé směsi na tvoření, různé směsi na pečení pro domácí použití, ale samozřejmě za vše si většinou velmi připlatíme.

Jak složitá jsou taková jídla na přípravu?
Ze začátku nám to zabere více času, ale dá se i s tímto žít a naučit se s tím pracovat a chystat si jídla s tímto omezením. Je lepší zapojit celou rodinu, než vařit doma dva jídelníčky. Při nákupu se zaměříme více na potraviny v přirozeném stavu a upřednostňujeme přírodu a kupujte bezlepkové potraviny, jako je rýže, luštěniny, brambory, maso, vejce, čisté kvalitní sýry a podobně. Velmi pozorně čtěte etikety, ale i to se časem člověk naučí a časem se zaměříme jen na nové výrobky, které si chceme koupit (zaměříme se detailněji na etiketu), a pak již nákup netrvá tak dlouho jako na začátku. Je nutné odstranit ze svého dosahu všechna možná lákadla. Velká zásada je, že bezlepkové jídlo musí být upraveno a skladováno doma tak, aby nedošlo ke kontaminaci pokrmu s lepkem. Hrnce, nádoby, nástroje (roboty, mixéry, mísy…) musí být při přípravě bezlepkových pokrmů čisté a bez zbytků jídla s lepkem – většinou je lepší mít tyto věci úplně zvlášť. Musí být i čistá plocha, kde se připravuje bezlepkové jídlo (nesmí být na ní drobečky nebo zbytky jídla po běžném pečivu nebo běžných potravinách s lepkem). Potraviny bezlepkové je nutné skladovat samostatně a odděleně od potravin s lepkem. Doporučuji mít na to vyhrazenou polici, ať se nespletete a nesáhnete vedle. Ze začátku je lepší se zaměřit na jednoduchost přípravy pokrmů a osahat si nové potraviny, které postupně zařazujete do jídelníčků a provádíte tím změnu.

Zasněžená Šumava na konci dubna.
Aprílové počasí se vším všudy
Ilustrační foto
Vaření diet ve školních jídelnách řeší v každém městě jinak