VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nezáleží jen na tom, co jíme, ale také jak potraviny uchováváme a připravujeme

Prachaticko - Pokud je v rodině někdo, kdo musí dodržovat dietu, je lepší do sestavování jídelníčku zapojit celou rodinu, než vařit doma dvě různá jídla, radí výživová poradkyně Lucie Jahelková z Prachatic.

19.4.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Libor Plíhal

Na co by si měli dát lidé s dietou pozor a jak se naučit žít s potravinovým omezením, jsme se zeptali Lucie Jahelkové, výživové poradkyně z Prachatic.

Co je celiakie a jak ji poznám?
Jedná se o nesnášenlivost lepku (přesněji jeho součásti). Základní projevy jsou nadýmání, křeče a bolesti břicha zvracení, nevolnosti, častý průjem, velká únava, svalová slabost. Celiakie není jen nemoc vznikající v dětském věku, ale může se objevit i v dospělém věku (nejčastěji mezi 20. a 30. rokem života). Někdy jsou projevy u pacientů velmi pomalé s malou intenzitou a trvá delší dobu než se identifikuje nemoc, která nám snižuje kvalitu života.

Co všechno musejí dodržovat ve svém jídelníčku celiaci?
Nejen pacienta/klienta touto nemocí postiženého čeká velká změna, ale změna čeká i celou rodinu. Ze začátku se nám bude zdát bezlepková dieta jako velmi náročná forma stravování s velkým omezením, ale je vždy dobré najít i klad na tomto způsobu stravování a přijmout to jako „výzvu“ a hledat, učit se, zkoušet nové potraviny, způsoby úpravy potravin, ochutnávat nové kombinace – při dietě je zakázáno konzumovat obiloviny s obsahem lepku (pšenici, žito, ječmen, řadu odrůd ovsa, ale i veškeré potraviny, kde by mohla být stopa lepku). Pozor se musí dát i na konzumaci výrobků, jako jsou cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, strouhanka, vločky, kroupy, náhrady masa – rostlinná náhražka – seiten (kde je velmi vysoký podíl lepku).

Lucie JahelkováLucie Jahelková:

"Z praxe mám zpětné info, že většinou rodič připraví jídlo svému potomkovi a ten si odnáší jídlo do jídelny, kde mu v danou hodinu personál jídlo ohřeje. Rodič ví, čím svého potomka dopuje, a co ve své obědní krabičce má. Málokde jsou přizpůsobeny na různé diety/alergie v běžném provozu školní jídelny. Ale i výjimky se najdou."

Pokud konzumujeme uzeniny a jiné průmyslově zpracované potraviny, je nutné stále sledovat složení, protože i v uzeninách, paštikách atd. muže být obsah lepku. Co je vhodné a na co se zaměřit, jsou potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, jako jsou brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, soja, pohanka, jáhly (proso), quinoa, amarant, teff, čirok. Samozřejmě že bezlepková je zelenina, ovoce, houby, bylinky, vejce, maso, cukr, med, káva, čaj, kakao, mléko, čistý sýr a některé mléčné výrobky, tvaroh, smetana. Jsou již na trhu i různé potraviny speciálně připravené pro celiaky – pečivo, těstoviny, sušenky, různé směsi na tvoření, různé směsi na pečení pro domácí použití, ale samozřejmě za vše si většinou velmi připlatíme.

Jak složitá jsou taková jídla na přípravu?
Ze začátku nám to zabere více času, ale dá se i s tímto žít a naučit se s tím pracovat a chystat si jídla s tímto omezením. Je lepší zapojit celou rodinu, než vařit doma dva jídelníčky. Při nákupu se zaměříme více na potraviny v přirozeném stavu a upřednostňujeme přírodu a kupujte bezlepkové potraviny, jako je rýže, luštěniny, brambory, maso, vejce, čisté kvalitní sýry a podobně. Velmi pozorně čtěte etikety, ale i to se časem člověk naučí a časem se zaměříme jen na nové výrobky, které si chceme koupit (zaměříme se detailněji na etiketu), a pak již nákup netrvá tak dlouho jako na začátku. Je nutné odstranit ze svého dosahu všechna možná lákadla. Velká zásada je, že bezlepkové jídlo musí být upraveno a skladováno doma tak, aby nedošlo ke kontaminaci pokrmu s lepkem. Hrnce, nádoby, nástroje (roboty, mixéry, mísy…) musí být při přípravě bezlepkových pokrmů čisté a bez zbytků jídla s lepkem – většinou je lepší mít tyto věci úplně zvlášť. Musí být i čistá plocha, kde se připravuje bezlepkové jídlo (nesmí být na ní drobečky nebo zbytky jídla po běžném pečivu nebo běžných potravinách s lepkem). Potraviny bezlepkové je nutné skladovat samostatně a odděleně od potravin s lepkem. Doporučuji mít na to vyhrazenou polici, ať se nespletete a nesáhnete vedle. Ze začátku je lepší se zaměřit na jednoduchost přípravy pokrmů a osahat si nové potraviny, které postupně zařazujete do jídelníčků a provádíte tím změnu.

#clanek|3216505#

Setkáváte se v poradně s požadavky na přípravu takových jídel (recepty)?
Mám v poradně i celiaky a klienty s různými alergiemi, ale vždy se přizpůsobuji jejich stravování a jen doplňuji jejich jídelníček o pestrost a zásady nového životního stylu. Nesestavuji jim jídelní plán na každý den, ale přizpůsobuji se jejich chutím, jejich aktivitám, jejich časovému rozvrhu dne, jejich finančním možnostem. Kolik mohou z rozpočtu dát do svého jídelníčku. Sami se touto cestou učí průběžně si sestavit svůj jídelníček a vyhledávat si různé recepty a zkoušet nové potraviny a ty zahrnovat do svého jídelníčku a sestavit si jídelníček, který jim bude dodávat energii. Recepty i inspirativní jídelníčky, které jim zasílám, si již každý z nich přizpůsobí své alergii a nebo spolu diskutujeme, čím co nahradit. Jsem jim v tomhle aktivně k dispozici.

Jak složité je pro celiaka najíst se v běžné školní jídelně nebo v restauraci?
Z praxe mám zpětné info, že většinou rodič připraví jídlo svému potomkovi a ten si odnáší jídlo do jídelny, kde mu v danou hodinu personál jídlo ohřeje. Rodič ví, čím svého potomka dopuje, a co ve své obědní krabičce má. Málokde jsou přizpůsobeny na různé diety/alergie v běžném provozu školní jídelny. Ale i výjimky se najdou. Při stravování v restauraci je opět důležité číst složení alergenů a doptávat se personálu, z čeho je pokrm připraven, a věřit personálu, že je opravdu pokrm připraven tak, jak nám sděluje. Ze svého pohledu jsem pro, aby si většinu jídel člověk připravoval sám, ví z čeho svůj pokrm má a nemusí mít strach, jak mu po daném jídle bude.

Autor: Leona Fröhlichová

19.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V zámeckém mlýně v Jindřichově Hradci se otevřela expozice lesnictví a rybníkářství na Jindřichohradecku. Novým exponátem je pramen vorů.
11

Nejradši jsem měl Otavu, říká vorař Václav Husa

Nedělní nehoda u Hracholusk.
5

Záchranáři měli v neděli plné ruce práce

Další žluté autobusy od června míří do jižních Čech

Strakonice - Nové autobusové spojení z Prahy do Pasova odstartuje v pondělí 12. června.

AKTUALIZOVÁNO

Vyprošťování kamionu blokuje silnici přes Houžnou

Lenora, Houžná - Havarovaný kamion zablokoval silnici mezi Houžnou a odbočkou na silnici I/4.

Tady strávil mládí Donald Trump

Donald Trump, nový prezident USA, nebyl vždy miliardářem. Neměl v New Yorku mrakodrap a nejezdil těmi nejdražšími vozy. V New Yorku se narodil a mládí strávil v tomto malém cihlovém domě.

Policisté proklepali šoféry i jejich kamiony

Dolní Dvořiště - „S tímhle jste chtěl jet do ciziny?" ptá se policista. Z motoru kamionu vytéká na asfalt nazelenalá tekutina. Šofér je překvapený: „To muselo prasknout teď!" Jeho jízda skončila. Policisté nařizují, aby auto odstavil na stranu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies