Zdá se, že náš kraj nemá před sebou budoucnost milionové oblasti. Podle Českého statistického úřadu se bude počet obyvatelstva snižovat. Zatímco v roce 2013 tu žilo 636 611 obyvatel a vloni o 1094 více, v roce 2021 by měla populace oproti dnešku začít klesat. A poté o 30 let později, tedy v roce 2051, by si mělo krás jižních Čech užívat již jen 600 062 obyvatel. Ženy jako odolnější bytosti budou nadále v převaze. V roce 2013 vedly v krajském počtu o 9569 a v roce 2051 jich bude o 13 506 více než mužů.

Krajské město České Budějovice je největším sídlem v Jihočeském kraji a v roce 2015 v něm žilo téměř 15 % všech obyvatel kraje. Vývoj počtu obyvatel je stabilní a město je v porovnání s ostatními velkými městy v Jihočeském kraji jediným, kde v posledních několika letech mírně roste celkový počet obyvatel.

RODIČOVSTVÍ ODKLÁDAJÍ

Věk rodičů se od Sametové revoluce zvyšuje. Zatímco před 30 lety převažovaly 20leté maminky, dnes ženy narození prvního dítěte odkládají na podstatně pozdější dobu. Mnoho jich rodí po třicátém, pětatřicátém roce. Podstatnou roli v plánování hraje antikoncepce, takže otěhotnět v 15 už zřejmě nehrozí.

Vývoj počtu obyvatel v Jihočeském kraji do roku 2051Zdroj: Deník / Miroslava Jindrová

Například 30letá Kateřina Skálová z Hluboké nad Vltavou o založení rodiny teprve přemýšlí. „Studovala jsem v Praze, kde jsem potom získala lukrativní práci a několik let jsem tam zůstala. Partnera jsem nehledala, neboť mě naplno pohltila kariéra. Ráda cestuji, čehož jsem si chtěla užít ještě jako bezdětná,“ svěřila se Kateřina. S budoucí rodinou chce žít v jižních Čechách. Ale na potomky zatím nespěchá, stejně jako hodně jejích kamarádek. Problém je, že „vlítnout“ do jiného stavu po třicítce se daří rok od roku hůř.