Jak napsal napsal pasovský list PNP, po loňském druhém místě se tentokrát prosadil v konkurenci profesionálů k titulu – před obhájce prvenství Michaela Hoffmanna z Rösrathu (Severní Porýní-Vestfálsko).

Účastníci v této kategorii museli připravovat šest jídel – mořčáka evropského, něco vetegariánského a vepřový bůček s přílohou, dále improvizovaný chod z předem neznámých surovin, americký steak z hovězího pupku a desert. Vyrobené kreace posuzovala asi 130členná porota. Podle pořadatelů se na zápolení přišlo ve dvou dnech podívat na 20 000 diváků.

Němčině přibývá slov

Nové 27. vydání německého lexikonu má o 5000 slov víc než jeho předchůdce z roku 2013, napsala PNP. Výrazně se do něj promítly politické debaty minulých let, například pojmy uprchlická krize, lžitisk, zrádci národa, uvítací kultura, kriminalita nenávisti, dronový útok, Brexit, „queer“ (jako někdo, kdo má jinou než heterosexuální identitu), Fake News, emoji, liken, Honk (idiot) či „postfaktisch“. Mnoho nových slov má anglický původ, mezi nimi selfie a tablet. Vedoucí redakce vydání Kathrin Kunkel-Razumová to zdůvodňuje vstupováním mnoha věcí z angloamerického prostoru do našeho slovníku například z oblasti technického rozvoje. Lexikon nyní obsahuje 145 000 hesel, zatím co v roce 1880 v něm bylo 27 000 pojmů. Vypuštěn byl menší počet poněmčených slov, které se neujaly. Místo „Majonäse“ už je například přípustná pouze „Mayonnaise“, uvedl pasovský list. Vydání přijde na trh ve středu 9. srpna.

Akademie řemesel

Mistr košťat Robeischl.Zdroj: Deník/repro

Spolek Mühlviertel Kreativ uspořádal na zámku Weinberg letní akademii starých řemesel. Jak i náš list informoval, letos se účastníci například učili háčkovat „kočičí měšce“ na peníze, šít „žabí hubičky“ (mašle hlavně ke krojům), kosit a klepat kosu, číst a psát kurentem, plést židličky z proutí či boty ze slámy.

Na http://www.muehlviertel-kreativ.at/ jsou podrobnosti i z dalších řemeslných činností, které spolek přibližuje. Stránky představují mimo jiné Williho Robeischla (75) z Neustadtu, zemědělce z malé usedlosti, jehož velkou vášní je vázání březových košťat. "V zimě je to absolutně plný úvazek," říká. Dodává, že by byla škoda, kdyby se tato zručnost vytratila. "Byl bych rád, kdybych mohl najít nějakého nástupce. Pravděpodobně někoho staršího, protože mladí na to přece nemají čas…"

Zkraťte požitky exprezidentů!

O víkendu vešlo v Německu ve známost, že bývalý spolkový prezident Christian Wulff pracuje jako prokurista pro tureckou módní firmu. Kromě toho dostává jako bývalá hlava státu po odchodu z funkce tzv. "čestný žold" ve výši svého platu za "prezidentování" – kolem 236 000 eur ročně.

Znalci ústavního práva a svaz daňových poplatníků v Německu požadují změnu tohoto pravidla, napsala PNP. „Jde o překonané, neospravedlnitelné privilegium. Žádný jiný nositel státního úřadu nepobírá na odpočinku dál sto procent svého platu,“ řekl pasovskému deníku prof. Hans Herbert von Arnim z vysoké školy správních věd ve Speyeru. „Bývalí spolkoví prezidenti by neměli mít lepší postavení než úředníci.“

Vysvětluje, že když má úředník na odpočinku privátní příjmy a ještě nedosáhl věku pro starobní důchod, musí tyto peníze nechat odpočítat z jeho penze. Podle zákona by podle něho tato pravidla měla platit i pro bývalé prezidenty, ale není tomu tak. Ti až do roku 1959 dostávali jen polovinu svých platů. To bylo později zvýšeno na sto procent s odůvodněním zvláštními náklady při plnění úkolů také po odstoupení z úřadu. Od té doby ale dostali nově nárok na zvláštní výbavu a další pomocné síly. „Čestný žold“ by měl být proto znovu redukován na padesát procent příjmů z doby aktivní služby, řekl von Arnim.

Bavorsko turistické

Letos v prvním pololetí přijelo do Bavorska 16,6 milionu hostů, o čtyři procenta víc než loni. Je to rekordní počet. Cizinců bylo o 5,8 procenta víc, domácích turistů o 3,5 procenta. V červnu počet návštěvníků vzrostl dokonce téměř o desetinu, což statistický úřad přičítá hlavně hezkému počasí a pozdějšímu letnicovém volnu. Obzvlášť stoupl zájem o kempinky, kde zaznamenali o pětinu víc přenocování. Odkud přicestovali návštěvníci letos, úřady ještě nevyhodnotily. Loni vedli Holanďané, kterých byla mezi zahraničními hosty skoro desetina, následovali Rakušané a Američané. Od poloviny osmdesátých let se počet turistů v Bavorsku více než zdvojnásobil – ze zhruba šestnácti milionů na 35 milionů za rok, uvedla PNP.

Ubývá zeleně

„V bavorských městech a obcích je šedivěji,“ napsala PNP. Ubývá jim totiž zeleně, jak zjistila studie Univerzity ve Würzburgu pro zemský úřad životního prostředí. Podle ní je denně určováno k zástavbě více než třináct hektarů volné plochy. V minulých letech bylo pro stavební projekty vyčleněno celkem téměř dvanáct procent území Bavorska. V roce 2000 byl podíl těchto sídlištních a dopravních ploch v zemi ještě 10,4 procenta. Z tehdejších změn územního plánu bylo 47,2 procenta skutečně využito k zástavbě, v roce 2015 už průměrně 50,9 procenta. To odpovídá 4240 čtverečním kilometrům. Data vycházejí ze satelitních a leteckých snímků, které opět vyhodnotila odborná katedra Geografického institutu Univerzity Würzburg.

„Autoři studie poznamenali, že zástavba je v Bavorsku pravděpodobně ještě vyšší. Nebyly totiž započítány například lesní a polní cesty, ani zastavěné plochy skryté korunami stromů,“ dodala PNP.

Jezdili na místě

Šlapali na místě i čtyři hodiny.Zdroj: Deník/repro PNP

V Schönbergu uspořádali 1. Outdoor Cycling Event. Pořadatelé připravili v místním parku přes 30 rotopedů. Každý startující si mohl odpor kol přizpůsobit svým schopnostem, ale všichni šlapali od první minuty naplno, napsala PNP. Někteří to vydrželi i čtyři hodiny.

Lamy na náměstí

Lamy v Pasově byly středem obdivu.Zdroj: Deník/repro PNP

O pěší cestě Williho Schimmera z hornobavorského Pidingu Německem v doprovodu čtyř lam a dvou alpak už jsme informovali – vedla v několika etapách z Friedrichshafenu na Bodamském jezeře přes Um, Würzburg, Fuldu, po různých trasách Jakubské pouti, také z Eisenachu do Lübecku k Baltu, k jihu na Zelený pás Evropy, Zlatou stezku atd., a po 137 dnech byl poslední zastávkou Pasov. Tam se lamy staly jim vlastním ležerním chováním vděčným objektem pro turisty a taky pro dvojčata Ronju a Melissu (7) z Büchlbergu na snímku PNP.

Na https://www.vialama.com je řada podrobností o výpravě včetně mapek tras a cestovního deníku.

Doktorandi v Bavorském lese

Doktorandi na Luzném. Zdroj: Deník/repro PNP

V Národním parku Bavorský les mají už léta zkušenost sledování porostu z výšky – jak i náš list informoval, ke zkoumání lesních struktur nasadili mimo jiné skenery připevněné na vrtulnících. S jejich poznatky se nyní seznamovalo i 19 doktorandů z 15 zemí při dvoutýdenní letní škole v tomto parku a v Německém centru letectví a kosmonautiky v Oberpfaffenhofenu. Po uvedení do metodiky a práce v terénu se učili s pomocí leteckých dat rozpoznávat a vyhodnocovat biologickou pestrost lesních ekosystémů. Do projektu byl zapojen i letoun britského výzkumu Antarktidy, vybavený laserovým skenerem, hyperspektrálním a termálním sensorem, popsala PNP.

Účastníci mezinárodního workshopu si udělali vlastní obrázek o národním parku na vrcholu Luzného (foto repro PNP).