KHbL: Highlanders Prachatice B – Platan Protivín 0:6 (0:2, 0:1, 0:3).

V dopoledním zápase přivítala rezerva Horalů svého souseda v tabulce Platan Protivín a hned od počátku utkání tahala za kratší konec.

Už po 14 vteřinách se prosadil důrazný kapitán hostí Jakub Bican, po svém průniku využil zmatku a dezorientace hráčů před brankou Kacetla a opakovanými pokusy dostal míček za jeho záda – 0:1. V 6. minutě pak vypálil od modré Václav Hrdina a míček si po odrazech od hráčů před brankou našel obloukem cestu až do domácí svatyně – 0:2. Protivínští byli rychlejší, přesnější v přihrávkách a také aktivnější ve střelbě, ke které měli ale také kvůli nedůrazu domácích hráčů dostatek času a klidu. První pořádný pokus na branku hostí přišel až ve 13. minutě, ale ten skončil v lapačce Pavlíka.

Z kraje druhé části (15:59) využil skrytou střelou téměř od červené přesilovku Patrik Kříž a blamáž pokračovala – 0:3. Naštěstí se pak několikrát zaskvěl Kacetl, který udržel jakžtakž dotažitelný stav. Domácí „šance“ byly velmi ojedinělé, největší měli na holi Matoušek s P. Mrázem, ale Pavlík vše vyřešil.

Poslední část už jen dokonala nemohoucnost domácích. 34. minuta – Bican pálí přes obránce a střela končí přesně v šibenici – 0:4. 40. minuta – nahození Milana Brůžka od modré si přes clonu hráčů našlo cestu až za brankovou čáru – 0:5. 42. minuta – při přesilovce pálí Martin Steinocher, Kacetl má znovu zakrytý výhled a střela prochází mezi betony – 0:6. Domácí největší šance přišly paradoxně až v posledních minutách za rozhodnutého stavu, ale Václav Mráz ani Radek Sitter na Pavlíka v brance hostí nevyzráli a tak Horalové inkasovali v domácí premiéře s velkým „D“ nelichotivou šestku. Dlužno říci, že zaslouženě!

Sestava Horalů: Kacetl (22/28), Repko – Nachlinger, Eichner, Matoušek, Kott, R. Sitter, Bednář, V. Mráz, P. Bárta, Janda, Prokeš, Hebík, P. Mráz, Petr Valenta.

II. NHbL – jih: Highlanders Prachatice – Betonova Holubov 2:3 (1:3, 0:0, 1:0).

V odpoledním utkání poté áčko Horalů, po vystoupení mažoretek a slavnostním buly starosty, změřilo v repríze loňského finále síly s Betonovou Holubov. Toto utkání bylo před naplněnými tribunami reklamou na hokejbal a jistě si jej užili všichni zúčastnění.

Hosté byli v úvodu aktivnější a důraznější a na konci 5. minuty se radovali z gólu, když přihrávku od mantinelu nasměroval za Pixova záda Štěpán Jílek – 0:1. O několik desítek vteřin později si obkroužil několik temp v útočném pásmu David Šperl, dostal se až do výhodné pozice a zpoza kruhů poslal míček přesně k pravé tyči – 0:2. Dva zásahy během minuty opařily nejen diváky v ochozech, ale na moment i borce na domácí střídačce. Ti se však dokázali oklepat z šoku a v 10. minutě snížili, když Aleš Bárta po vhazování přiklepnul posile z Kladna Ondřeji Pražákovi, za jehož ranou se Daškovi nezbývalo než jen ohlédnout – 1:2. Bohužel téměř vzápětí se opět, tentokrát ale zatracené, štěstí přiklonilo k hostím, když Heindl nahodil z úhlu míček směr branka, ten zůstal někde pod Pixou, rozhodčí otálel s písknutím a pak ukázal do branky, ve které se oranžový nesmysl octnul, nikdo nevěděl jak – 1:3.

Druhá třetina začala náporem domácích, kteří svým pohybem dělali Betonářům velké problémy, vytvářeli si šance, které však bohužel nedokázali proměnit. A když už se zdálo, že ano, vrtkavá štěstěna poslala míček zpod Daškova betonu nikoli za čáru, ale těsně mimo branku. Při své snaze za snížením však také Horalové místy kupili chyby ve hře dozadu a mohli děkovat tu nepřesnosti v zakončení, tu svému gólmanovi, že před druhou sirénou stále doháněli jen dvoubrankové manko.

Ve třetí části pokračovalo horečnaté úsilí o vykřesání naděje na bodový zisk. A také se začalo přiostřovat. Trestnou lavici zahříval zejména David Šperl, jehož neustálé tlučení do mantinelu na trestné lavici hraničilo s nesportovním chováním a ničením cizího majetku a nepochopitelně unikalo dvojici rozhodčích. Ale ani jednu z přesilových her nedokázali domácí přetavit v gól naděje. Proti byla opět neposedná kulička a několikrát výborný Dašek. V čase 44:07 konečně protrhl střeleckou smůlu celého mužstva kapitán Turek, který z neskutečného úhlu trefil přesně do šibenice – 2:3. Ani závěrečná power play však vyrovnání nepřinesla a tak si všechny body odvezli hosté do Holubova.

Potlesk zaplněných tribun byl však odměnou pro domácí hokejbalisty za předvedenou hru a snahu!

Kapitán domácích Turek poznamenal: „Horalové dnes výsledkově zklamali, ale vy, diváci, jste byli skvělí. Ze srdce děkujeme všem fanouškům, kteří nás dnes přišli podpořit. Byl to pro nás nezapomenutelný zážitek. Snad nám odpustíte porážku a budete nás podporovat nadále. Dnes hodně z nás poznalo, co je to tlak veřejnosti, co je to mít dřevěné ruce a odpovědnost odvést co nejlepší výkon.

Věřte, že nic jiného než vítězství pro nás neexistovalo a o to více se to projevilo na nervozním projevu v první třetině. V sobotu od 15 hodin přivítáme znovu v Prachaticích v derby Zliv a body už rozdávat nebudeme. Těšíme se na Vás a věříme, že společně to příště dokážeme.“

Branky Horalů: 10:08 Pražák (Bárta) 44:07 Turek (Lang, Dojčar).

Sestava Horalů: T. Pixa, (17/20) T. Repko – J. Švácha, J. Leffler, D. Hnízdil, P. Bušek, M. Dojčar, A. Bárta, J. Reindl, J. Turek, J. Markytán, S. Květoň, O. Pražák, K. Sedláček, Pavel Valenta, J. Kotlík, J. Lang.

Josef Parkman