Celkovým vítězem letošního Toi Toi cupu se stal Tomáš Paprstka z týmu Merida Kolín, ženám kralovala Martina Mikulášková z ČEZ CT Tábor.
Jihočechům se nicméně v dospělých kategoriích příliš nedařilo a o spokojenosti v souvislosti s jejich výsledky nemůže být ani řeč.
Asi největším zklamáním bylo konečné desáté místo Radomíra Šimůnka. Jeho jarní příchod do ČEZ CT Tábor byl největší přestupovou bombou, očekávání táborských činovníků však Šimůnek nenaplnil. Zatím.
„Desáté místo neodpovídá jeho kvalitám, ani jeho jménu. Ke konci seriálu se už ale začínal zlepšovat a v Jabkenicích zajel výborně. Věřili jsme, že mu forma vydrží i do Uničova, ale víme, jak to dopadlo," říká na adresu nejúspěšnějšího českého reprezentanta současnosti šéf českého cyklokrosu a táborské stáje Petr Balogh.
Závěrečný závod v Uničově Šimůnek odstartoval dobře, záhy však kvůli defektu za závodu odstoupil. „Je to obrovské zklamání. Nevyšla mi však už letní příprava, takže velké ambice v seriálu jsem neměl. Soustředil jsem se tedy na dílčí úspěchy, podařilo se mi ale vyhrát jen v Jabkenicích," není svým výsledkem potěšen ani samotný Radomír Šimůnek.
Závod v Jabkenicích i výborný začátek v Uničově ale naznačily, že výkonnost českého reprezentanta začíná přece jenom stoupat. „To ano, je pravda, že už se cítím lépe a forma je lepší. Je však třeba prokázat to i na závodech," uvědomuje si Radomír Šimůnek.
Taky dobře ví, že kromě sportovní formy musí dobře sloužit i materiál. Defekt ho vyřadil rovněž ze závodu mistrovství republiky na konci předminulé sezony. „Může to vrhat stín na výrobce kol, avšak oni za to většinou ani nemohou. Náročnost na materiál je během závodu obrovská. To se prostě stane a vinit nemůžu sebe, ani nikoho jiného," myslí si Šimůnek.
Táborský cyklokrosař v minulosti nejednou dokázal, že je výjimečným závodníkem, a jistě neřekl poslední slovo. „Teď chci absolvovat pár závodů v zahraničí. Na nich se chci dostat do pohody a připravit se co nejlépe na lednové mistrovství republiky v Hlinsku. To je můj úkol číslo jedna," hledí do nejbližší budoucnosti Radomír Šimůnek.
Táborský cyklokros má ovšem v elitní desítce Toi Toi cupu ještě jednoho zástupce. Asi málokdo očekával, že nejúspěšnějším cyklokrosařem ČEZ CT Tábor bude někdo jiný, než Radomír Šimůnek. A přece se někdo takový našel.
Mladý Štěpán Schubert obsadil v kategorii elite celkové sedmé místo. „V létě po jeho přestupu z Kolína si zlomil ruku a tréninkové manko bylo v prvních závodech Toi Toi cupu znát. Věděli jsme však, že na to má, a když pak začal naplno trénovat, dostal se v seriálu nahoru. Štěpán se stále zlepšuje a věřím, že na mistrovství světa bude naší nadějí mezi třiadvacítkáři. Jeho výkony jsou do budoucna příslibem," chválí nadějného jezdce Petr Balogh.
S politováním však Balogh oznamuje předčasný konec sezony v případě Jakuba Skály, který měl spolu s Šimůnkem patřit mezi hlavní aspiranty na zisk Toi Toi cupu.
Předloňský vítěz domácího poháru skončil pátý doma v Táboře a čtvrtý v Mladé Boleslavi.
Dvanáctého listopadu ještě bodoval v Kolíně, pak se ovšem vrátily zdravotní problémy, které Skálu sužovaly už v minulé sezoně, a nyní je jisté, že už si táborský jezdec nezazávodí.
„Je to škoda, protože jinak by Jakub určitě patřil mezi favority Toi Toi cupu podobně jako Radek Šimůnek. Místo toho jsme ho museli poslat na vyšetření do vojenské nemocnice, kde mu zjistili mononukleózu. Zatím nevíme, co s ním bude dál," krčí rameny Balogh.
Jihočeský cyklokros zaznamenal úspěch díky prvenství Martiny Mikuláškové v ženské kategorii, i tady má ale šéf táborských cyklokrosařů výhrady. „Čekali jsme, že Martina, jako republiková šampiónka, taky nějaký závod vyhraje. To se jí nepovedlo, tak snad se dobře připraví na mistrovství republiky," věří Balogh.
Táborští jezdci mu tedy mnoho radosti neudělali, jako šéf českého cyklokrosu je ale Petr Balogh z právě skončeného seriálu nadšený. „Úroveň Toi Toi cupu se nám podařilo zase posunout nahoru, tento ročník byl určitě nejvydařenější v historii. Přivedli jsme kvalitní závodníky ze zahraničí, tím se zvýšila konkurence, a tu naši kluci potřebují," míní vedoucí cyklokrosařů.
Jako vzorový příklad uvedl závod ve Slaném. „Tam všem vytřel zrak v kategorii kadetů Němec Lindner a mladí čeští kluci na vlastní oči viděli, že konkurence nespí. A o tom to je," pochvaluje si Petr Balogh.