Z jeho pohledu se jedná o dost pikantní závod, jelikož tato akce spadá do série Světového poháru, kde budou závodit ti nejlepší triatlonisté z 28 zemí světa. Závod je na programu přesně za týden v sobotu.

„Pro mě, jako amatérského závodníka, je to velká čest stát alespoň na startu s těmi nejkvalitnějšími triatlonisty. Navíc se tento velkolepý závod koná v mém rodném městě, čehož si nesmírně vážím," řekl skromně Jan Hron.

Pořadatelé turnaje pro závodníky vypsali hned několik tratí, které se liší svou náročností. Hron si jako v předešlých letech vybral tu nejtěžší. „Startuji v kategorii 30 až 34 let, přičemž absolvuji nejdelší trať. V Křišťanovickém rybníku tedy poplavu 1,2 kilometrů, poté pojedu na horském kole 36 kilometrů a ve zbylém běhu musím zvládnout dalších 10 kilometrů," popsal celou trať Hron, který ovšem závod bere s velkým nadhledem. „Abych řekl pravdu, tak žádný cíl na umístění jsem si nedával. Důležité pro mě bude, abych si závod užil a přežil ho ve zdraví. Už se moc těším na atmosféru Xterry, kterou opět zakusím z pohledu závodníka," pověděl Hron.

Xterra je považována za extrémně těžký triatlon. Jan Hron místní tratě dobře zná, a proto si uvědomuje, jak náročné bude akci dokončit. „Zejména jízda na kole i běh mi dají hodně zabrat. Prověří jak fyzickou, tak i technickou vyspělost závodníků. Pro mě osobně je nejzajímavějším místem na trati okruh na náměstí, jelikož tam si nezazávodí jen tak někdo," uvedl dále Hron.

Na Xterru se zástupce týmu ŠuTri speciálně nepřipravoval. „Stihl jsem jen pár tréninků na horském kole v okolí Prachatic. Zbytek roku trénuji se svou přítelkyní na „hladký" triatlon a vesměs objíždím závody Jihočeského poháru," upřesnil svou přípravu prachatický triatlonista.

Xterry už se nemůže dočkat a zejména oceňuje práci všech pořadatelů. „Mám velice rád horské kolo a běh v přírodě. Je to přesně ten typ triatlonu, který mě baví. Velice chci také poděkovat všem organizátorům, kteří se o tento závod zasloužili. Určitě to není nic jednoduchého," dodal sympaticky na závěr Jan Hron.