Hrací stoly se zde sice vyskytovaly i dříve, ale jednalo se o karambol, případně o různé formy zábavného biliáru. Ale na ten opravdový americký pool, jak jsme ho znali z filmů, jsme si museli počkat.

Dle pamětníků se první takový stůl objevil v prachatické restauraci U Medvěda. Sice nesplňoval sportovní parametry, ale pravidla samotné hry připomínala již ta současná. Na podzim roku 1993 se uskutečnil první větší turnaj a to ve Vlachově Březí. Ivan Lauda, tehdejší ředitel turnaje, vzpomíná na to, jak přenášeli jeden kulečníkový stůl z hotelu přes náměstí, aby se v restauraci Pod Věží mohlo hrát na dvou stolech současně.
Stabilní dva stoly byly ale nainstalovány až v listopadu 1993 v prachatické Herně v Koutě a tím pádem vznikla první herna. Tam se začaly odehrávat první regulérní zápasy, sehrávaly se turnaje v rámci série Europool. Prachatičáci vyráželi i na turnaje a mistrovství republiky do Prahy a Brna. V těch úvodních letech byly Prachatice jedny z kulečníkových velmocí.

V roce 1996 vzniká v prostorách bývalého husineckého kina kulečníková herna a zároveň i sportovní klub B.S.C. Husinec, který hrál nejvyšší republikovou soutěž. V témže roce vzniká i Club 111, v jehož inventáři nesměly chybět velice kvalitní stoly. Ale herna V Koutě funguje dodnes a stále se s různými obměnami schází stejná pohodová parta lidí a sehrávají několikrát ročně různé turnaje. Mimo jiné i o „Pohár věčného studenta“ - memoriál legendárního Radka Nechoďdomů, který vyhrál nejen ten první turnaj před pětadvaceti lety.

Na tyto tradice se snaží nyní navázat DDM Netolice, který získal v rámci projektu „Kulečník do škol“ do symbolického pronájmu profesionální stůl a již druhým rokem provozuje kroužek biliardu. Kluci, ale i děvčata, se při hře učí trpělivosti, koncentraci a důslednosti. To vše mohou potřebovat jak ve škole, tak i v osobním životě. V tomto případě se nejedná o hospodskou zábavu, ale o sport se vším, co k tomu patří. Od tréninku, sehrávání zápasů do žebříčku až po turnaje jednotlivců i družstev.

A právě další čtvrtstoletí kulečníku na Prachaticku bychom chtěli zahájit otevřeným okresním přeborem nové generace. Jedná se o turnaj dětí do 15-ti let a kde jinde, než v Herně v Koutě v Prachaticích. Již tuto sobotu odpoledne. Přijďte se podívat, jak to naši mladí válí. Kdo splňuje věkový limit a už to někdy hrál, může si svoje dovednosti v tomto turnaji ověřit.

Josef Zíka