Cyklistický etapový závod Okolo jižních Čech se napevno zapsal do jihočeského cyklistického kalendáře a 31. srpna odstartuje jeho pátý ročník.

Stejně jako každý rok, i letos poskytne cyklistům zázemí Jindřichův Hradec. „Každoročně to projednáváme a rovněž na posledním jednání zastupitelstva byla většina pro, aby se závod u nás uskutečnil. V kalendáři se závod pevně zabydlel a jsme rádi, že můžeme hostit špičkové cyklisty. Jindřichův Hradec alespoň na ten necelý týden závodem ožije," vítá cyklisty ve městě u Vajgaru jeho místostarosta Bohumil Komínek.

Zástupce města sice mrzí, že Okolo jižních Čech zatím nepatří mezi ty úplně vrcholové závody, Komínek je však přesvědčen, že si závod našel na jihu Čech své místo i příznivce. „Už jen proto, že letos máme Jižní Čechy olympijské, je dobře, že ti cyklisté tady budou a závod se pojede," myslí si místostarosta.

Zastupitelé města si velice váží práce místního cyklistického klubu RBB Invest, který závod pořádá. „Víme, že není jednoduché takovou akci uspořádat a jsme na jejich práci pyšní. Vždy je rádi podpoříme," hovoří o spolupráci s jindřichohradeckým klubem RBB Invest Bohumil Komínek.

Jak říká, cyklisté jsou nenároční a žádné specifické požadavky nemají. „Ubytovacích kapacit můžeme nabídnout dostatek, v tom nikdy nebyl problém a po této stránce byli cyklisté vždycky spokojeni. Pouze jejich servismani potřebují prostor kolem svých doprovodných vozů, aby mohli připravit kola na další den," dodává místostarosta.

Město Jindřichův Hradec má zájem, aby se závod Okolo jižních Čech do města vracel, a proto se snaží cyklistům pobyt ve městě u Vajgaru co nejvíce zpříjemnit. „Zajímavostí bude, že v době pobytu cyklistů v Jindřichově Hradci se zde budou konat pivní slavnosti, což by mohlo být pro všechny zpestření," připomíná Bohumil Komínek.

Že je Jindřichův Hradec k cyklistům vstřícný, dokazuje i projekt Do práce na kole, který má motivovat lidi k aktivnímu pohybu. „Za každý ujetý kilometr dáváme z nadačního fondu jednu korunu. Lidé mají dobrý pocit z pohybu i ze skutečnosti, že přispěli na dobrou věc," říká Komínek. Město tak přispělo na rehabilitaci Nikolce Hořejší z Horní Pěny.