Takovou disciplínou bylo plavání handicapovaných. V tomto sportu nenašel Jihočeský kraj v Brně konkurenci. Jižní Čechy reprezentovala v Brně čtveřice chlapců Adam Šimonek, Ivan Nestával, Jonáš Kešnar a Tomáš Jelínek. Jihočeští plavci získali celkem šest zlatých medailí. Jednu z nich si na krk pověsil šestnáctiletý Ivan Nestával, jenž se se svými dojmy podělil i se čtenáři Deníku.

Jaký byl váš program na olympiádě dětí a mládeže?
Celkem jsem absolvoval tři závody, původně jich mělo být pět, štafeta a ještě jedna trať ale nakonec odpadly. Bylo to trochu únavné, protože jsme strávili prakticky celý den na bazénu, ale tak to na plaveckých závodech chodí.

Jaké byly výsledky?
Na sto metrů znak jsem získal zlatou medaili. Jinak v dalších dvou disciplínách jsem skončil čtvrtý a šestý.

Převládá tedy spokojenost?
Medaile je určitě dobrá, ale s dosaženým časem moc spokojený nejsem. Výkon moc dobrý nebyl, ale asi to bylo dáno náročným programem posledních dnů.

Období před prázdninami jste měl skutečně nabité. Prozradím na vás, že kromě plavání se věnujete ještě florbalu.
Je to tak, v červnu to byl opravdu mazec. Nejprve jsem byl na plaveckém mistrovství republiky, pak jsem hrál finále ligy vozíčkářů ve florbalu. Následně jsem byl s florbalisty na reprezentačním soustředění, které zakončil turnaj v Holandsku. Z Holandska jsem se vrátil v sedm večer a už druhý den v šest ráno jsem odjížděl na olympiádu dětí a mládeže do Brna.

Připadal jste si v Brně jako na skutečné olympiádě?
Byl jsem tam jenom tři dny, ale atmosféru jsem si stačil užít parádně, když jsem viděl to nadšení dětí. Bylo to hezky udělané a pořadatelé se snažili vytvořit prostředí jako na skutečné olympiádě.

Co konkurence?
Konkurence byla v kategorii handicapovaných plavců silná. Na start se postavilo spoustu nových lidí, které jsem ani neznal, a musím říct, že měli docela dobrou výkonnost.

Jste studentem českobudějovického Gymnázia olympijských nadějí. Jak jste byl spokojen s vysvědčením?
Ve škole mi to už tolik nešlo, známky byly žádná sláva. Doufám, že ale všechno doženu.

Během školního roku jste velice aktivní. Budete stejně aktivní i o prázdninách?
Přes prázdniny hlavně odpočívám. Sem tam nějaký pohyb taky mám, hlavně si ale potřebuji odpočinout.