Před rokem se za spolupráce Sportovního zařízení Prachatice a Okresního sdružení České unie sportu Prachatice zrodila myšlenka na nový projekt, který by přilákal mládež ke sportu. Ve dvou dnech se při prezentaci juda, stolního tenisu, tenisu, atletiky, hokejbalu a fotbalu na sportovištích spravovaných Sportovním zařízením Prachatice vystřídalo přes tisícovku dětí, které si i tyto sporty vyzkoušely. U jednotlivých sportů jim asistovali sportovci zvučných jmen jako fotbalisté Antonín Panenka a Karol Dobiaš, hokejista Jakub Kovář, judista Jiří Sosna a atlet diskař Imrich Bugár.

A odezva akce byla velká. Hokejbalisté rozšířili svůj klub o mladší a starší přípravky a mladší žáky, nárůst členské základny zaznamenali judisté, tenisté i atleti. To byla největší odměna pro ty, kteří se na loňském nultém ročníku této akce podíleli.

Ve dnech 6. a 7. června se brány sportovišť v rámci této akce otevřou znovu a největší podíl na realizaci projektu mají Radovana Kutláková, ředitelka Sportovního zařízení Prachatice a Jiří Trněný, manažer OS ČUS Prachatice. Podařilo se jim rozšířit počet sportovních míst, dostat do Prachatic další osobnosti sportu a připravili lahůdku v podobě besedy s olympioniky v Prachatickém divadle.

Počet stanovišť, na kterých se bude sportovat, se letos rozšiřuje. „Je to tak. Atletika bude mít dvě stanoviště. Jedno bude zaměřené na běhy, druhé na technické disciplíny. Navíc bude oproti loňsku na umělce ukázka posilovacích cvičení, které se ujme Elite Gym Lhenice. Další sporty zůstávají stejné jako v loňském roce," uvedla Radovana Kutláková a doplnila: „Zde musím kvitovat perfektní spolupráci s jednotlivými oddíly, které budou stanoviště zajišťovat. Vždy tam bude několik jejich členů, kteří zde ty dva dny budou s dětmi pracovat. Berou si na to dovolenou a dělají to zdarma. To je třeba ocenit."

Na jednotlivých sportovištích však nebudou jen trenéři dotyčných oddílů, ale na vedení tréninků se budou podílet i známé sportovní osobnosti. „Letos se nám podařilo sehnat opravdu hvězdné obsazení. Běžeckou část lehké atletiky si vezme na starosti legendární středotraťařka Jarmila Kratochvílová, u technických disciplín bude pomáhat ještě větší atletická hvězda, desetibojař Roman Šebrle. Druhý den se na atletice objeví i diskař Imrich Bugár. Na stanovišti fotbalistů tentokrát nebude Antonín Panenka, kterého budou ve stejném termínu uvádět do fotbalové síně slávy ve Štrasburku. Spolu s Karolem Dobiašem však přijede další ikona československé fotbalové historie Ladislav Vízek. Na hokejbalovém hřišti se stejně jako loni představí brankář Jakub Kovář, mezi judisty se bude pohybovat jeden z našich nejslavnějších judistů Jiří Sosna, který se před lety pral i za Tatran Prachatice," vypočetl sportovní ikony, které budou v Prachaticích k vidění, Jiří Trněný.

Sportoviště tedy budou patřit dětem a sportovním osobnostem. To však neznamená, že by na stadion nemohli přijít i dospělí. „Uvítáme každého, kdo se přijde podívat. Aktivní sportování bude určeno dětem, ale přijít může kdokoli, kdo má sport rád a chce se podívat na ten cvrkot, který na stadionu bude," zve na stadion všechny příznivce sportu R. Kutláková.

V Prachaticích se tedy objeví plno známých sportovních osobností. To obnáší velké penzum práce a přesvědčování, že právě tato akce je ta pravá, na které by se měli známí sportovci objevit. „Samozřejmě je to hodně o kontaktech a štěstí na lidi. Nám s různými věcmi pomáhá Petr Kortus ze Strunkovic, který nás již před časem nakontaktoval na Antonína Panenku a Karola Dobiaše. Přátelské vztahy s nimi pak byly základem k dalším jednáním. Antonín prakticky tentokrát místo sebe zajistil Ladislava Vízka. Loni nás nakontaktoval na Imricha Bugára, kterého loňský ročník nadchl natolik, že již dopředu avizoval, že by se rád do Prachatic vrátil. Paradoxně přes fotbalisty jsme se dostali i k Romanu Šebrlemu. Hraje s nimi exhibiční zápasy, takže mu naší akci vychválili a zbytek již byl na nás se s ním dohodnout. Měli jsme rozjednánu i účast Věry Čáslavské, ale její zdravotní stav návštěvu Prachatic nedovolí. Oslovili jsme tedy Jarmilu Kratochvílovou. Jeli jsme za ní do Čáslavi a předložili projekt akce. Bylo vidět, že si nás testuje, do jaké míry to máme připravené a zvládnuté. Projekt se jí líbil a přislíbila, že si oba dva dny vezme na starosti běžecké tréninky. Jiřího Sosnu si jako bývalého spolubojovníka pozvali prachatičtí judisté, s Jakubem Kovářem jsou zase v kontaktu hokejbalisté," uvedl k osobnostem, které se představí, Jiří Trněný.

Předpokládá se, že bude tentokrát účast dětí ještě větší než v loňském roce. To bude pořádný nápor na logistiku celé akce. „Počítáme, že by se mohlo za oba dny na sportovištích objevit 1400 až 1500 dětí. V pondělí budou sportoviště patřit druhému stupni základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií, v úterý pak prvnímu stupni. Oproti loňsku se aktivně zapojí do dění i děti ze Základní školy (bývalá speciální) Prachatice. Přijedou i některé mimoprachatické školy, jako například Ktiš, Strážný, Strunkovice a Zbytiny. Děti se budou pohybovat po stanovištích podle harmonogramu a budou tam pomáhat studentky ze Střední pedagogické školy Prachatice. Po zkušenostech z loňska věřím, že vše zvládneme bez problémů. Z valné většiny budou jednotlivé sporty zajišťovat stejní lidé jako před rokem," uvedla k organizaci akce Radovana Kutláková a doplnila: „Loni jsme měli tak trochu problém s tím, že nám některé třídy odcházely v průběhu dne do svých škol na oběd. Možná tomu projektu někteří lidé nevěřili a neměli den zorganizovaný tak, aby se děti mohly seznámit se všemi sporty. Tentokrát by minimálně pondělí mělo být v tomto ohledu zajištěno a navíc máme ze škol slíbeno, že všechny děti přijdou ve sportovním, aby se mohly aktivně do dění také zapojit."

Projekt Pojď si vybrat, co tě baví zaujal i představitele České unie sportu a zástupce Jihočeského kraje. Ti se v Prachaticích také představí a jejich účast opět zvedne prestiž akce. „Již před rokem jsem hovořil o této akci s předsedou České unie sportu Miroslavem Janstou. Loni přijet nemohl, ale viděl video a oslovilo ho to. Pro letošní rok projekt podpořil a sám se jej také zúčastní. Měl by slavnostně zahájit první den a s ním senátor Tomáš Jirsa. Přes již zmiňovaného Petra Kortuse jsme se také dostali až do kanceláře hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Projekt jsme představili jednomu z jeho náměstků, tomu se to líbilo a nakonec nám dal hejtman nad akcí záštitu. Byla navíc zařazena do projektu Jižní Čechy olympijské a získali jsme i nějaké dotace z krajských grantů. Hejtman slavnostně zahájí druhý den a zúčasní se i pondělní večerní besedy. V Praze jsem se při besedě se zástupci sportovních klubů setkal i s ministryní školství Kateřinou Valachovou, které jsem náš projekt také ukázal. I ona tím byla nadšená a projevila zájem se přijet do Prachatic podívat. Uvidíme, zda se jí to do nabitého programu vejde. Pokud ano, byla by to pro nás opět větší prestiž," hovořil Jiří Trněný i o osobnostech politického života, které by se mohly v Prachaticích objevit.

Jak již Jiří Trněný naznačil, v pondělí večer se uskuteční zajímavá beseda. Ta se koná v Prachatickém divadle a začíná od 19 hodin. „Chtěli jsme, aby z návštěvy našich bývalých olympioniků měla něco i veřejnost a zvolili jsme formu besedy. Jména Roman Šebrle, Jarmila Kratochvílová, Ladislav Vízek, Karol Dobiaš, Jakub Kovář a možná i další jsou určitě velkým lákadlem," pozvala do divadla R. Kutláková a J. Trněný dodal: „Moderovat bude večer v divadle Vojtěch Bernatský, což je záruka toho, že bude brán večer vážně i nevážně a všichni se určitě budou dobře bavit."