V Kaplici to bylo v neděli skutečně hodně drsné. Noční déšť udělal z už tak náročné tratě bahniště. A když pak pršelo s menšími přestávkami celý den, byly už podmínky skutečně na hranici regulérnosti. Nebo spíše možná malý kousek za ní.

Nepříznivé počasí a také mezi jezdci dost obávaná trať se podepsaly na menší jezdecké účasti. Do kvalifikace třídy MX1 vyrazilo jen třiadvacet jezdců a na start finálových jízd se postavila pouhá dvacítka nejstatečnějších. „Ale byli tady všichni nejlepší,“ namítne Michek. A má pravdu. Z české špičky chyběl pouze Petr Smítka.

Bláto Michek nikdy zrovna moc nemiloval. Ale už dávno pryč je doba, kdy si s takovým terénem neuměl poradit. „Předpověď počasí jsem věděl dopředu. Byla úplně jasná,“ hořce se usměje. „Pršelo skoro pořád. Trať tak bylo hodně náročná a byla to opravdu velká prověrka. Bral jsem to ale tak, jak to je. Motokrosový život mě v tomhle dostatečně připravil a podmínky si nevybírám,“ konstatuje.

V dopolední kvalifikaci nijak nebláznil. Vyjel si třetí pozici, která znamenala možnost dobrého výběru startovní pozice pro finálové jízdy.

Klíčem k úspěchu na tak těžkém terénu je dobrý start. A ten vyšel pilotovi Buksa/Ados KTM teamu v první jízdě dokonale. Vypálil ze všech nejlépe a až do cíle už před sebe nikoho nepustil. „Povedený start mi to hodně ulehčil. Na bahně je naprosto klíčový.“

Že bylo za startovacím zařízením méně soupeřů, za velkou výhodu nepovažoval. „Na startu to až tak znát není, protože kluci, kteří umí odstartovat, tady byli. Bylo tady nějakých deset lidí, kteří chtějí být v první zatáčce na čele. Jsem rád, že se to povedlo mně,“ připustí.

V první jízdě měl dlouho poměrně těsně za svými zády svého největšího rivala Jaromíra Romančíka. „Musel jsem změnit několik kolejí. Ze začátku jsem tam trochu blbnul a Jára se mě dlouho držel. Bohužel jsem nemohl skákat všechny skoky, protože tam byli někteří kluci o kolo zpět. Také kvůli tomu mě vždycky dotáhl. Pořád jsem ale věděl, že tam mám určitou rezervu,“ ujistí, že měl průběh první rozjížďky pod kontrolou.

V závěru jízdy svému soupeři přece jen poodskočil. A to i přesto, že dojížděl bez brýlí. „Bylo docela dusno a hodně se mlžily, tak jsem je musel zahodit,“ vysvětluje.

Ve druhé jízdě, která už se jela za silného trvalého deště, sice odstartoval až někde kolem sedmého místa, ale poměrně rychle se prokousal na první místo a znovu bez větších potíží zvítězil. „Start jsem neměl ideální. Propracovával jsem se dopředu, i když v takovém blátě to není jednoduché. Jste sice třeba rychlejší, ale i tak vám pořád někdo cáká bláto do očí,“ popisuje galeje ve druhé jízdě.

Podmínky už byly skutečně na hranici regulérnosti a možná spíše až za ní. „Kaplická trať je písčitá a naštěstí docela saje vodu, ale nesaje donekonečna. Byly tam velké kaluže a už to ani nebylo moc o závodění. Klouzaly mokrá řidítka i sedačka. Byl to spíše takový závod vodních skútrů… Ale odjelo se to a jsem rád, že jsem vyhrál,“ spokojeně konstatuje.

Přestože má na čele průběžné klasifikace už sedmdesátibodový náskok, o titulu stále raději hovořit nechce. „Pořád se ještě jedou čtyři jízdy a může se stát leccos,“ nechce předbíhat.

Po dlouhé době letos Martin Michek naskočil také do některých závodů mistrovství světa královské třídy MX1. Na kýžený bod zatím ale nedosáhl. „Stojím pevně nohama na zemi. Když první dvacítka továrních jezdců dojede do cíle, tak se pohybujeme spolu s dalšími českými jezdci mezi dvacátým a pětadvacátým místem. Šance dostat se výš je pouze v případě, když někdo z nich nedokončí. Tak to prostě je,“ nestaví si nějaké vzdušné zámky.

Možnost zaútočit na první letošní světové body bude mít Jihočech už o tomto víkendu, kdy se představí na dalším pokračování elitního seriálu ve Švýcarsku.

Po dvou letech, kdy získal titul mistra Evropy ve třídě Open, letos evropský šampionát vyměnil za světový a rozhodně nelituje. Úroveň mistrovství Evropy totiž opravdu nebyla bůhvíjaká. „Ve světě jsem se v minulosti pohyboval a v depu znám spoustu lidí. Je to dobrá motivace,“ přiznává. „Tempo, kterým jede prvních dvacet jezdců, se třeba s naším mistrovstvím vůbec nedá srovnávat,“ dobře ví.

Kromě MS ve Švýcarsku o tomto víkendu a zbývajících dvou dílů našeho šampionátu už se letos Michek na žádné větší závody nechystá. V české nominaci na prestižní Motokros národů bude chybět. „Domluvili jsme se s naším týmem, že Motokros národů nepojedu. Byl jsem osloven, ale po dohodě s vedením týmu jsem odmítl. Víc to nechci komentovat,“ potvrdil Martin Michek, že stejně jako loni nebude startovat na prestižním závodě.