Závod se běžel v bulharském středisku Sapareva Banya a vimperská závodnice byla nejmladší z české výpravy a patřila i mezi nejmladší v celém startovním poli. Pouze pět závodnic bylo ročníku narození 2000, většina ostatních byla o tři roky starší. V cíli se z prvenství radovala Němka Sarah Kistnerová

a stříbro vybojovala česká reprezentantka Michaela Stránská. Bronz pak putoval do Velké Británie díky výkonu Brownen Jenkinsonové. Barbora Havlíčková vybojovala páté místo, když měla pouhou jednu sekundu ztráty na místo čtvrté. V cíli bylo hodnoceno v kategorii juniorek padesát závodnic, které dokončily závod, ve kterém se za tři a půl kilometru nastoupalo úctyhodných pět set metrů..

V soutěži družstev se hodnotily tři nejlepší výsledky závodnic z dané země. A díky výkonům M. Stránské, B. Havlíčkové a K. Divišové, která doběhla na dvanáctém místě, se děvčata z České republiky stala Mistryněmi světa v běhu do vrchu. Velkou radost z titulu musel mít i reprezentační trenér pro běhy do vrchu Jindřich Linhart, který před odjezdem do Bulharska věřil, že družstvo juniorek skončí nejhůře do čtvrtého místa.

Barbora Havlíčková se vzhledem ke svému věku může na start juniorského světového šampionátu postavit ještě několikrát. Ale předpovídat, že se bude věnovat i běhu do vrchu, je nyní ještě brzy. „Barča by mohla absolvovat ještě tři šampionáty mezi juniorkami. Uvidíme, zda pojede na světový šampionát i za rok. Letos se jednalo o klasický běh do vrchu, ale za rok to bude nahoru a dolu. To znamená, co závodníci nastoupají, to pak zase seběhnou dolů a právě ty seběhy jsou hodně nepříjemné a nebezpečné. Profily tratí se takto každý rok střídají,“ uvedl otec Barbory Jiří Havlíček.

Česká výprava nakonec patřila mezi nejúspěšnější na světovém šampionátu, kde se rozdávalo osm sad medailí, čtyři mezi jednotlivci a čtyři v družstvech. Nejúspěšnější zemí byla Uganda se dvěma zlatými, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí, druhý nejúspěšnější byl tým USA (2-0-1), třetí družstvo Itálie, které bralo nejvíce medailí (1-3-1), a na skvělém čtvrtém místě Česká republika (1-2-0).