Hluboká nad Vltavou – Chybělo málo a z výletu do jižních Čech by se někteří ze čtyř desítek bavorských turistů nevrátili. Jejich autobus se ve čtvrtek ráno na přejezdu nedaleko Hluboké nad Vltavou srazil s projíždějícím osobním vlakem. V tom kromě běžných pasažérů cestovaly děti na školní výlet.

Jako zázrakem si hrozivě vyhlížející nehoda vyžádala jen čtyři zraněné. „Pětapadesátiletý řidič autobusu utrpěl středně těžké zranění hlavy a krční páteře, dvaasedmdesátiletý spolujezdec lehčí zranění v oblasti hlavy. Po ošetření byli převezeni na úrazovou ambulanci českobudějovické nemocnice. Ve vlaku byly zraněny dvě třináctileté dívky, obě jsme s podezřením na lehčí zranění krční páteře transportovali do téže nemocnice,“ popsala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková.

Výstavu Hobby, na kterou školáci cestovali, si musela nakonec nechat ujít jen Zuzana Sládková, jedna ze zraněných dívek. „Zrovna jsem hrála na mobilu hru, když přišel náraz. Holky začaly

hrozně brečet. Učitelky hned volaly záchranku. Řidič toho autobusu byl v obličeji pořezaný od skla. Já jsem se praštila

hlavou o opěrku sedadla,“ vyprávěla odpoledne na nemocničním lůžku, kde si ji lékaři pro jistotu nechali na pozorování.

Z autobusu a přívěsu na kola zůstalo jen torzo, jeho zadní polovinu náraz úplně rozpáral, motor uletěl několik desítek metrů daleko, vlak zastavil až 200 metrů za přejezdem. Podle policejní mluvčí Štěpánky Uhlířové řidič autobusu zřejmě nerespektoval výstražné signalizační zařízení a vjel na přejezd.

O štěstí v neštěstí mohou mluvit hlavně lidé z autobusového zájezdu. „Je to něco strašného. Kdybychom byli uvnitř, někteří z nás by tu nehodu jistě neměli šanci přežít,“ pokyvoval hlavou Karl Heinz. Byl jedním z těch, kdo se včera ráno vydali na závěr pobytu v Čechách na cyklistický výlet do Číčenic, kde je měl pak autobus vyzvednout a pokračovat do Mnichova.

Uvnitř tak naštěstí seděli jen šofér a starší muž, který se už na poslední vyjížďku necítil.