K tomu prý nutno připočítat mnoho příznivců, kteří s nimi vyrážejí na historické cyklistické akce. „Nechceme brát do klubu hodně lidí, protože stejně nemají čas. Třeba teď je takové období, že je každý týden nějaká akce,“ vysvětlil Jiří Šindelář, předseda českobudějovického klubu velocipedistů Podšumavan. Jeho zástupci přijali pozvání od Prachatického muzea, aby udělali ukázku jízd na starých kolech u příležitosti zahájení výstavy historických kol Petra Hošťálka Ejhle kolo! Jeho zástupci přijeli s několika historickými koly, mezi nimi byla stará ČZ, dámské kolo od českobudějovického konstruktéra Kroutla, německé kolo Victoria, a další kousky, které členové klubu získali od člověka, který ho našel ve stodole a chtěl ho vyhodit. „Dneska už je to velmi těžké získat takové kolo. Kazí nám to překupníci, kteří ho koupí od dědečka za tři stovky a na burze ho pak prodávají za tři tisíce korun,“ popsal současný stav Jiří Šindelář.

Právě Jiří Šindelář se může pochlubit kolem vyrobeným za Rakouska – Uherska, přesně v roce 1914. „Je to česká čézetka, kterou vyrobila česká pobočka rakouské firmy,“ doplnil s tím, že ve své sbírce má patnáct historických kol. „Mám ale taková, abych měl od každého něco. Teď si třeba skládám kolo značky Tatra. Nemá nic společného s výrobou aut, ale tohle kolo dostávali zaměstnanci továrny jako služební kola. Byly to skládačky a každý zaměstnanec si ho musel složit sám,“ vysvětlil Jiří Šindelář.

Historická kola vystavuje v Prachatickém muzeu Petr Hošťálek. K vidění budou celé prázdniny.
Muzejní noc v Prachatických odstartovala na historických kolech

Několik kol pan Šindelář získal, když majitelé vyklízeli stodolu. Kola většinou mechanicky fungují skvěle, ale dlouho trvá dostat rám do správného laku. „Nejhorší jsou pak linky. Linkařů je dneska opravdu málo,“ doplnil. Pak trvá i tři čtvrtě roku, než kolo postaví tak, aby bylo přesně podle historické předlohy. Ani se součástkami není problém. „V severních Čechách se výrobě replik věnuje parta kluků a dělají to fakt moc pěkně, ale stojí to peníze, to je jasné,“ doplnil předseda klubu velocipedistů. Přesně vyčíslit náklady ani nelze, chce to nejen peníze, ale hlavně čas a trpělivost.

K historickému kolu patří také dobové oblečení, to se dnes už také shání těžko. Ale ještě se na půdách domů najde. Když ne, musí nastoupit šikovná švadlena a ušít kalhoty i vestu podle obrázků. Každopádně výsledek stojí za to, stačí se zajet podívat na nějakou akci velocipedistů. Ta nejbližší na jihu Čech se koná 24. června na Křivonosce a je v režii klubu Podšumavan.