Program odstartuje v pátek v 17:00, kdy jsou pro diváky připraveny známé divadelní klasiky pod hvězdami. Sobotní odpoledne pak bude od 14 hodin zejména ve znamení programu pro nejmenší diváky. Přes den však nebude chybět ani doprovodný program jako je fotokoutek, malování na obličej, koutek se stolními hrami nebo odpočinková zóna. Organizátoři si pro návštěvníky připravili také malou výstavu o historii festivalu. Nad polokulatým ročníkem převzal záštitu režisér Jiří Strach, jehož nejnovější pohádka, Anděl Páně 2, bude celý festival v sobotu večer zakončovat. Akci finančně podpořili Jihočeský kraj a město Vimperk.

„Jsme rádi, že se nám daří už pět let dostávat do Vimperka nová a nová představení. Letos jsme si v programu připravili opět několik novinek a tou největší z nich je jistě malé letní kino,“ říká Jan Pichler jeden z organizátorů festivalu. „Letos se nám totiž povedlo získat záštitu od režiséra Jiřího Stracha, za což mu chceme poděkovat. V rámci festivalu tak uvedeme jeho nejnovější film. Věříme, že Anděl Páně 2 bude dobrou volbou a diváci se přijdou podívat v hojném počtu,“ dodává Jan Švehla, předseda skupiny Berit, která akci organizuje.

Multižánrová přehlídka Vimperský frňák 2016Zdroj: Deník / Miroslav FuchsO festivalu
Multižánrový festival Vimperský Frňák už popáté pořádá skupina historického šermu Berit z Vimperka a podruhé za sebou má festival třídenní program. Cílem festivalu je zejména propojení umělců ze všech různých druhů umění a žánrů a vyzdvihnout tak město Vimperk jako kulturní centrum Šumavy. Festival pravidelně finančně podporuje město Vimperk a Jihočeský kraj



Festivalový program je letos opět velmi bohatý. V pátek ho od 17 hodin odstartuje loutková inscenace Faust od NEO*SEQUITOR z Prahy a následovat bude duo David Kozák a Jakub Suchan se svojí autorskou hudební tvorbou. Krátce po koncertu se představí společnost 3D Company z Prahy ve hře Čechov vs Tolstoj. Ty pak ve 22 hodin vystřídá další hudební uskupení Jungmann in blue s moderním jazzem a o závěr pátečního večer se postará Poetický podvečer a autorská tvorba přizvaných účastníků.

Sobota bude hlavně pro děti

Druhý den festivalu pak nabídne nejvíce programu hlavně pro ty nejmenší. Organizátoři jim ve 14 hodin naservírují divadlo Puls pohádku Mravenec a slon. Následovat bude krátký hudební vstup skupiny Strýčkova zahrádka ze Sušice. Po dvou letech se na arkády vrátí také velmi populární improvizační představení a nově bude k vidění i zápas mezi dvěma improvizačními skupinami K.I.N.O. a DS Klenba. Diváci tak budou moci rozhodovat o tom, jak bude představení vypadat.

Program multižánrového festivalu Vimperský frňák 2017Zdroj: Poskytli pořadatelé festivalu

Ani v sobotu však diváci nepřijdou o klasické představení. Tím bude Sen noci svatojánské v podání We are C!. Večerní program zahájí ve 20 hodin pohádka Pyšná princezna od Divadla Studna z Hosína a celý program zakončí populární pohádka Anděl Páně 2 od režisére Jiřího Stracha, který nad festivalem převzal záštitu. V průběhu pátka a soboty bude pro návštěvníky připraven také fotokoutek, malování na obličej, koutek se stolními hrami nebo odpočinková zóna.

Poslední den festivalu bude patřit zejména samotným účastníkům, pro které si šermíři Berit připravili workshop na autorské psaní nebo na improvizaci. Divadelníci si tak budou moct zlepšit svoje znalosti.
Tak neváhejte a přijďte o víkendu opět na Frňák.

Multižánrová přehlídka Vimperský frňák 2016
Kam na Prachaticku nejen za kulturou?