Oznámení o požáru přijali hasiči ve čtvrtek po 13. hodině. K požáru operační důstojníci vyslali osádky cisteren a dopravních automobilů profesionálních hasičů z Písku a dobrovolných hasičů obcí Písek, Drhovle a Kestřany. Podle mluvčí HZS Jihočeského kraje vyjely další posilové jednotky, a to profesionální hasiči ze Strakonic a jednotky SDH obcí Sedlice, Štěkeň a Pamětice. "Krátce před půl třetí vzhledem k rozsahu události operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu," uvedl mluvčí hasičů.

Hasiči na Jindřichohradecku (ilustrační foto).
Na poli shořel ječmen za půl milionu

Požár zasáhnul uskladněnou slámu a prostor, kde byla uložena. "Vedle stojicí kravín a další budovy nebyly požárem nijak zasaženy. Pro dodávku vody na požářiště zřídili dobrovolní hasiči z Drhovle ve své obci čerpací stanoviště. Několik minut před čtrnáctou hodinou by požár lokalizován, to znamená, že se dále již nešířil a nasazené síly a prostředky byly na požářišti v dostatečném množství," doplnila Vendula Matějů.

Příčinou vzniku požáru byla provozně-technická závada – cizí předmět ve stroji. Výši vzniklé škody vyšetřovatel ve spolupráci s Policií ČR stanovil předběžně na 450 tisíc korun. 

Hasiči v noci ze soboty na neděli vyjeli k požáru hospodářského stavení ve Chvalovicích.
Plameny spolykaly střechu hospodářského stavení