V sobotu se na fotbalovém hřišti v Pěčnově konal již 6. ročník turnaje starých gard, vzpomínkové akce na brankáře Jiřího Zoubka st.. Memoriálu se tentokrát zúčastnily vedle celku pořadatelů i Lhenice, Volary a poprvé i prachatický Tatran.

Do prvního semifinále svedl los lhenické a volarské hráče. Oproti předchozím ročníkům, měli tentokrát „Peckáři“ dvě nové výrazné opory, a to v podobě Pavla Bumby (stále ještě aktivního hráče v Rakousku) a kapitána svého „áčka“ Jiřího Růžičku (tento druhý jmenovaný však již následné finále hrát nemohl, neboť odjel na poslední „mistrák“ I.B třídy do Strunkovic), a tak měla neúplná volarská družinka pramalou šanci na úspěch.

Právě P. Bumba brzy obstaral ve 3. a 9. min. utkání dvoubrankový náskok pro Lhenice. Do půle vedení ještě navýšili L. Tischler a D. Bolech a bylo rozhodnuto. Po obrátce opět dvakrát skóroval, dokonce i navlas ve stejných minutách, Pavel Bumba, když zejména první gól střelou z dálky byl lahůdkou pro oko diváka. Ačkoliv se „Boubíňáci“ snažili seč mohli a jejich brankář Petr Zbořil se doslova překonával, nebylo jim to nic platné. Konečný účet zápasu jim pak ještě vystavil ve 41. min. špílmachr lhenického A týmu Jiří Růžička. Navíc také dvakrát zvonila volarská tyč a další šance „peckářů“ přišly vniveč. Vysokou porážku mohl v závěru duelu zkorigovat za Tatran alespoň exstrunkovický Lad. Kaisr, ale výborný ochránce svatyně Lhenic Václav Suchý (mj. také ještě aktivní hráč v rakouských soutěžích), byl proti.

Vedle sportovní stránky turnaje měla akce tentokrát i charitativní smysl. Hráči zúčastněných mužstev po oslovení pořadateli turnaje uspořádali finanční sbírku na výborného brankáře místní staré gardy Pěčnova (a stále ještě aktivního ochránce svatyně Nebahov) Jana „Kolíka" Medřického. Tomu se v nedávné době přihodil v zaměstnání vážný pracovní úraz s trvalými následky. Chvályhodné gesto kamarádů z fotbalu přineslo finanční výtěžek ve prospěch postiženého ve výši 4560 korun.

Druhé semifinále svedlo do souboje daleko vyrovnanější dvojici, a to domácí jedenáctku a nováčka turnaje, prachatický Tatran. Proti trojnásobnému vítězi memoriálu, domácímu týmu, stál tentokrát sice věkově nejstarší celek celé akce, ale velmi zkušený. Velká většina jeho hráčů měla divizní zkušenosti (např. Jos. Veselý, V. Šána, Mir. Soukup, Vl. Hovorka, J. Dolejš. Zd. Chocholouš, J. Zumr, atd.) a tak se očekával napínavý boj. Na penalty ho vyhráli Prachatičtí.

Dlouho se hra přelévala mezi oběma vápny, až ve 14. min. uvolnil pěčnovský Lukáš Bauer neúnavného V. Heinzla, jenž se nemýlil. Střelec gólu mohl vzápětí, opět po příhře L. Bauera, vedení domácích pojistit, ale zblízka trestuhodně nedal. Pěčnov byl v prvním dějství očividně lepším týmem, ale bohužel pro něj další branky nepřidal. Po obrátce sice již v 6. min. běhavý L. Bauer nenápadnou střelou z vápna navýšil pro své mužstvo vedení, ale to se již začala karta obracet. Tatran přepnul na vyšší obrátky a domácí se začali o výsledek bát. Drama bylo na cestě. Ve 40. min. duelu, po zbytečném faulu pěčnovských, vstřelil kontaktní branku z penalty zkušený Jos. Veselý. Prachatice i nadále utahovaly šrouby, ačkoliv se mu zranil jeden z tvůrců hry J. Zumr, a Pěčnov se povětšinou bránil. Dvakrát měl na kopačce srovnání stavu aktivní V. Šána, ale skóre 2:2 zařídil v 52. min. jiný hráč Tatranu. Výstavní ranou zdálky k tyči se prezentoval Miroslav Soukup, momentálně od r. 2016 trenér národního týmu Bahrajnu. Tatran byl na koni a rozhodnout mohl, v jeho prospěch pět minut před koncem Vl. Hovorka. Jeho dalekonosnou bombu však zastavilo břevno a z dorážky nebyl poté úspěšný ani R.Rypáček. Paradoxně pak mohl v poslední šanci duelu rozhodnout nestárnoucí pěčnovský (dříve dlouhé roky nebahovský) matador Mir. Bednár. Dostal pěkný míč za beky, ale přehodil jak vyběhnuvšího gólmana Chocholouše, tak i jeho svatyni. O druhém finalistovi tak musela rozhodnout penaltová loterie (na každé straně kopali desítku 3 hráči). V té byli úspěšnější hráči z okresního města a šli do finále. Penaltu za ně proměnili jak Jaroslav Vojta, tak Mir. Soukup, naopak, u soupeře vyhořeli postupně L. Bauer, i P. Jírů.

Utkání o bronz mezi domácími a volarskými borci, bylo od samého počátku poměrně jasné. Zvláště pak, když již ve 2. min. poslal Pěčnov do vedení nádherným angličanem Mir. Bednár. Do půle připojili další branky ještě jeho kolegové z mužstva a to dvakrát V. Heinzl (podruhé efektně filigránskou patičkou) a jednou Jar. Janutka a V. Wimberský. Za Volary korigoval v závěru první půle Jar. Sedlák, když při tom doslova „vyzpovídal“ domácí beky.


Ve druhé půli se obraz hry nezměnil, nekompletním hráčům ze Šumavy postupně docházely síly a tak další pěčnovské góly obstarali ještě na konečných 8:1, V. Hesoun, L. Bauer a Fr. Fuchs.

Zlatým hřebem celého klání bylo velmi dramatické a herně vyrovnané finále mezi Lhenicemi a Prachaticemi. Každý z finalistů si do něj „zapůjčil“ po jednom hráči z pěčnovského výběru (Lhenice V. Wimberského a Prachatice V. Hesouna). Lheničtí měli vstup do finále lepší a již ve 4. min. po brance V. Wimberského vedli. Další šance pak dlouho nepřicházely, neboť se většinou bojovalo ve středu pole. Vyrovnání na hlavě měl pak v 18. min. Vl. Hovorka, po centru Jar. Šloska, ale těsně minul. Za další čtyři minuty se na druhé straně řítil po dlouhém výhozu brankáře V. Suchého na Chocholouše P. Lukšovský, ale na nejstaršího účastníka turnaje nevyzrál. Přesto se Lheničtí brzy opět radovali. Ve 27. min. krásně hlavou do šibenice navýšil jejich vedení Pavel Bumba, motor“ celku „peckářů". Tomu posadil milimetrový centr na hlavu P. Prenner. Využili tak jedné z mnoha nekoncentrovaností hráčů Tatranu, kteří průběh duelu velice často komentovali. Ač se mohl zdát, zápas rozhodnutý, nebyl. Po obrátce totiž již ve 4.min. skóroval za Tatran zblízka V. Šána a lhenický soupeř znejistěl. V dalších minutách pak překvapivě měli většinou herně navrch věkově v průměru očividně starší plejeři z Prachatic. Jejich dobývání lhenické svatyně bylo bohužel marné i zejména díky houževnatě a zodpovědně hrajícímu soupeři. Stará garda Lhenic, si tak na turnaji vybojovala po několika letech konečně, i prvenství.

Husinečtí fotbalisté (černé dresy) přehráli Borová lada 5:1 a skončili druzí v tabulce.
Fotbalový okres na Prachaticku má po sezoně


Po infarktovém souboji o příčku nejvyšší došlo samozřejmě ihned na vyhlašování výsledků. Díky péči pořadatelů byla pěknými věcnými cenami oceněna jak umístivší se mužstva, tak vybraní jednotlivci. Za nezvykle chladnějšího letního počasí, naštěstí bez deště, odřídil všechna čtyři náročná utkání s přehledem Milan Kavulok.

Další ročník vzpomínkové akce na sportovce tělem i duší Jiřího Zoubka st. (i s jeho charitativní vložkou) je tak minulostí a nutno říci, že se určitě vydařil. Zásluhu na zdaru celého odpoledne mají jak domácí pořadatelé, kteří zajistili jako vždy výborný servis pro všechny zúčastněné, tak sami aktéři na zeleném pažitu. Takže v útulném pěčnovském fotbalovém areálku zase za rok na shledanou!

Výsledky – Semifinále: SG SK Lhenice – SG Tatran Volary 7:0 (4:0). Branky: P. Bumba 4, L. Tischler, D. Bolech a J. Růžička. SG FC Pěčnov – SG Tatran Prachatice 2:2 (2:1) na penalty 0:2. V. Heinzl a L. Bauer – J. Veselý (11) a M. Soukup. O 3. místo: Pěčnov – Volary 8:1. (5:1). V. Heinzl 2, M. Bednár, J. Janutka, V. Wimberský, V. Hesoun, L. Bauer a F. Fuchs – J. Sedlák. Finále: Lhenice – Prachatice 2:1 (2:0). V. Wimberský a P. Bumba – V. Šána.

Nejlepší střelec: Pavel Bumba (Lhenice) – 5 gólů. Nejlepší brankář: V. Suchý (Lhenice). Nejlepší hráči (vyhlašováni byli vždy dva z každého týmu): Lhenice – Pavel Bumba a Oldřich Jakl. Prachatice: Pavel Zelený a Jaroslav Šlosek. Pěčnov – Lukáš Bauer a Václav Hesoun. Volary: Petr Zbořil a Jiří Voráček. Speciální cena „MISTER FIT“ (nejstarší hráč): Zdeněk Chocholouš (Prachatice).

Karel Pešek