Jenže po půli bylo vše jinak a Jihočeši nakonec domů jeli s hladkou prohrou 5:1…

V úvodu přípravného zápasu, na který do tréninkového areálu plzeňské Viktorie přišlo přes tisíc (!!) diváků, hosté favorita svou aktivitou zřejmě zaskočili. Výborně bránili, navíc svou obranu vysunuli hodně dopředu a na rozdíl od Viktorie měli i slibné šance. Ty však bohužel nevyužili.

„Myslím si, že jsme první půli odehráli perfektní zápas. I když jsme v poločase prohrávali 1:0, hráli jsme velice dobře a vypracovali jsme si tři stoprocentní příležitosti a moc mě mrzí, že jsme žádnou z nich nedokázali proměnit,“ hodnotil úvodní dějství trenér Dynama David Horejš.

A hodnotil dění na ploše realisticky, hosté skutečně do půle byli favoritu minimálně rovnocenným soupeřem a díky vydařeným brejkovým akcím přiváděli domácí zadáky často do potíží. Už v 7. min. Pouček ve skluzu netrefil centr agilně hrajícího Wermkeho, po jehož další akci neuspěl Kadula. V závěru první půlhodiny během pár vteřin Bolek v bráně zlikvidoval tři gólové možnosti hostí – ránu Moravce z dvaceti metrů vyškrábl na roh, po němž reflexivně vyrazil hlavičku Javorka a vzápětí si poradil i s volejem Kaduly. Navíc asi tu největší šanci Dynama zmařil v 8. minutě nesprávně odmávaný ofsajd Kaduly.

Gól však Jihočeši nedali, zatímco Plzeň ze své první vážnější šance udeřila, když po Kopicově rohu Krmenčík hlavou poslal balon přesně k tyči. Na další šanci přesto domácí čekali až do závěru první půle, střelu atakovaného Řezníčka ale brankář Křížek v pohodě kryl.

Druhá půle, do níž trenéři Dynama vyslali prakticky zcela novou jedenáctku, se od té první lišila jako den a noc. Zatímco domácí zvýšili tempo, hosté pod tlakem začali ztrácet zbytečně míče a hromadit chyby. „Proti tak kvalitnímu soupeři, jakým je Plzeň, se jasně ukázalo, že síla našeho širšího kádr na takovou konfrontaci nestačí,“ vraštil čelo Horejš. „Ta druhá půle náš výkon znehodnotila, a to mě mrzí.“

Po půli domácí dali čtyři góly, navíc střídající Staněk mj. skvěle chytil Kolářovu hlavičku zblízka. „Naše převaha byla patrná a díky tomu jsme uhráli vysoký výsledek,“ ocenil trenér vítězů Pavel Vrba, dle nějž některé akce snesly přísné měřítko. „Stále nám ale chybí rychlejší přechodová fáze a přes᠆nost ve finální fázi,“ dodal.

„Viktoriáni potvrdili svou sílu, hlavně ale trestali naše chyby, které jsme se půli dělali. Na dva góly jsme jim nahráli, dva jsme dostali ze standardek,“ soptil Horejš.

Viktoria Plzeň – Dynamo Č. Budějovice 5:1 (1:0) - Branky: 53. a 65. Kolář, 22. Krmenčík, 75. Ba- koš, 81. Suchan – 84. Benát. ŽK: 0:0. Diváci: 1004. Rozhodčí: Pechanec – Kožár, Myška. Plzeň: Bolek – Limberský, Hejda, Hájek, Ko-vařík – Zeman, Živulič, Hořava, Kopic – Řezníček, Krmenčík, 2. půle: Hruška – Řezník, Hejda (65. Vacovský), Hájek (76. Suchan), Janža – Petržela, Hrošovský, Ivanschitz, Ko- vařík (65. Pfeifer) – Kolář – Bakoš. Dynamo: Křížek – Řezáč, Havel, Novák, Fun- da – Moravec, Čavoš, Javorek, Wermke – Pouček, Kadula, 2. půle: Staněk – Loduha, Jáša, Kladrubský, Vaněk – Řehoř, Benát, Hála, Pešek – Pouček, Mashike.

V sobotu hraje Dynamo v Kamenici s Brnem (11.00).

Prvně v akci byl v Plzni nový masér Dynama
Debut ve funkci maséra Dynama si na hřišti ligového vicemistra odbyl Jakub Vogl. S týmem ale byl už i na třeboňském soustředění.

„Minulý týden mi zavolal pan Horejš, zda bych neměl zájem nastoupit jako masér a já se ze dne na den rozhodl, že to beru,“ říká třiadvacetiletý student, jenž za rok na Jihočeské univerzitě končí studium oboru fyzioterapie. „Budu moci vypomáhat i panu Skrbkovi jako fyzioterapeut,“ tvrdí.

K fotbalu má blízko, od čtyř let ho hraje v Roudném, kde to dotáhl až do divizního áčka. „Jenže teď budu přes týden na Dynamu a také o víkendech budu s týmem, do hry se tak často asi nedostanu.“

A co škola? „Zvládat to při studiu bude jistě trochu náročnější, když ale budou mít kluci v sezoně třeba jednu fázi dopoledne, já si budu moci některé předměty přesunout až na odpoledne.“

Své angažmá si chválí: „Zatím si vůbec na nic nemohu stěžovat, kluci jsou super a se vším mi pomáhají, poradí mi, na všem se domluvíme. Je tu i kustod Radek Procházka, ten se mě hned po příchodu ujal a vše mi ukázal. Prostě moc se na tu svou funkci těším,“ uzavírá nový masér.


Lukáš Pfeifer se na utkání s bývalými spoluhráči moc těšil


Byl to pro něj speciální zápas, na který se velice těšil. Osmnáctiletý Lukáš Pfeifer, jenž ještě jako žák přišel do Dynama z Táborska, v přípravném utkání plzeňské Viktorie s českobudějovickým Dynamem nastupoval proti týmu, jehož barvy ještě před nedávnem hájil v lize mladšího dorostu.

„Byl to hodně zvláštní zápas, protože jsem se na hřišti potkal s kluky, s nimiž jsem před dvěma roky hrál v jednom týmu,“ říkal osmnáctiletý plzeňský záložník. „Za dorost jsem si tyto zápasy pro zranění moc neužil. Nyní jsem si to však vynahradil a rád jsem se s těmi kluky zase setkal. V áčku Dynamu jich teď hraje dost,“ říkal po středečním vzájemném klání.

Trenér Vrba ho teď v létě povolal do přípravy áčka. „Jsem tomu hrozně rád, učit se od takových fotbalistů je pro mě velká zkušenost,“ vyzdvihl a dodal, že byť s přáním posunout se ve fotbale dál z Dynama do Plzně odcházel, nominace do áčka ho zaskočila. „Určitě jsem nečekal, že ta příležitost přijde už v osmnácti letech. Jsem šťast᠆ný, že se dostávám na hřiště i v zápasech a že jsem v nominaci i na soustředění do Rakouska, kam teď jedeme.“

Potěšila ho i vysoká výhra nad Dynamem. „Musím ale říct, že v první půli hrály Budějovice velice dobře. Byly hodně organizované a nám dělalo problémy se prosazovat. Tím druhým gólem jsme to ale zlomili a pak už jsme, myslím si, dominovali.“

A nejbližší přání? „Chtěl bych se pomalu do áčka zabudovávat a postupem času tu šanci taky chytit,“ zdůraznil Lukáš Pfeifer.